Бившият пакистански президент Первез Мушараф почина днес в болница в Дубай след продължително заболяване, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пакистанската армия и посолството на Пакистан в Обединените арабски емирства обявиха смъртта на бившия лидер на страната. Первез Мушараф бе на 79 години. Той бе отстранен от властта в Пакистан през 2008 г.

Командващите на пакистанските военноморски, сухопътни и военновъздушни сили изразиха съболезнования по повод кончината на Мушараф.

Мушараф, бивш генерал с четири звезди, бе назначен начело на сухопътните сили на Пакистан от Наваз Шариф през 1998 г., който по онова време беше премиер на страната. Година по-късно Мушараф завзе властта  в Пакистан с безкръвен преврат. През 2001 г. той се обяви за президент на страната, като запази и поста на премиер и на началник на сухопътните сили. През 2002 г. президентският му мандат бе удължен с пет години. През 2007 г. Мушараф влезе в конфликт със собствените си съратници, които настояваха за преговори с опозицията, а също и с Върховния съд, който се обяви против неговото участие в поредните президентски избори. Мушараф пренебрегна това становище и на 6 октомври 2007 г. бе преизбран за втори мандат. Но Върховният съд се забави с утвърждаването на резултата от изборите и така се стигна до вътрешнополитическа криза в Пакистан. На 3 ноември 2007 г. Мушараф въведе извънредно положение, преустанови действието на конституцията и на редица граждански свободи. После той положи клетва за президент и се отказа от командването на сухопътните сили. През февруари на 2008 г. на парламентарните избори победи опозицията и така се стигна до импийчмънт на Мушараф през април на същата година. След това той отпътува за Лондон.

През 2013 г. Мушараф се върна в Пакистан за участие в парламентарните избори. Но срещу него бяха заведени няколко дела. Бе издадена и заповед за ареста му и му бяха повдигнати официални обвинения. Мушараф бе поставен под домашен арест. През 2016 г. той получи разрешение да напусне страната за лечение, но обеща, че ще се върне, за да се предаде на съдебните власти. Това така и не се случи и през декември 2019 г. Мушараф бе осъден от Специалния съд на Пакистан на смърт заради държавна измяна във връзка с това, че е отменил конституцията и е въвел извънредното положение в страната през 2007 г.

През последните години Мушараф живееше в Дубай.

През юни 2022 г. близките на Мушараф съобщиха, че той е приет в болница заради заболяването амилоидоза, което е нелечимо и което му е било диагностицирано още през 2018 г. То води до натрупване на анормално изменени протеини в междуклетъчното пространство.