Адвокат на един от арестуваните вчера от северномакедонската полиция трима българи, казва, че те са били бити в помещението на граничния пункт "Деве баир".

Късно снощи по бърза процедура съдът в Крива паланка е наложил глоба в размер на 300 евро и забрана за влизане в Република Северна Македония за срок от три години на тримата български граждани, които бяха задържани на ГКПП "Деве баир", съобщават медиите в Северна Македония, цитирана от БТА.

Тримата са екстрадирани в България, показаха във видеострийм от портала "Инфомакс".

По-рано днес от МВР в Северна Македония съобщиха за ареста на трима български граждани 35-годишният Г.З., 50-годишният А.Х. и 54-годишният Р.Х., които са били задържани около 12:45 ч., след като "вербално, нагло и неадекватно с най-унизителни думи, а после и физически са се опитали да нападнат извършващите служебни действия полицейски служители". 

Според партия "Възраждане" единият от арестуваните е Ангел Георгиев - областен координатор на партията в Пловдив и народен представител в 47-то и 48-то Народно събрание, който снима какво се случва и след петчасовия престой на автомобилите на границата излъчва видеото в своя профил във Фейсбук.

"В края на  видеото се вижда как македонските полицаи сграбчват Ангел Георгиев и го вкарват в граничния пункт, защото се опитва да разбере защо е арестуван друг наш сънародник", обясняват от Възраждане, публикувайки и видеострийма.

Глоби, бой и медицински свидетелства

Задържаните трима души на граничният пункт с Република Северна Македония "Деве баир" вчера са си извадили медицински свидетелства, защото спрямо тях е оказано физическо насилие, каза за БТА адвокат Владимир Миланов от Кюстендил. Той и представители на местната структура на "Възраждане" са отишли вчера до Крива Паланка, за да платят наложените им от съда глоби.

Платената в съда в Крива паланка сума е общо 1700 евро, заедно с разноските, каза Миланов. Той посочи, че парите са били осигурени от председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Миланов допълни, че не е имало никаква информация за задържаните и затова са отишли до Република Северна Македония, за да проверят на място какво се е случило. Тримата осъдени българи пък са обяснили, че са били бити в помещение на граничния пункт и са били държани 6 часа с белезници.

Не зная дали ще си завеждат дела, коментира Миланов пред БТА. Самият той, който е председател на дружеството "Св. Кирил и Методий" в Кюстендил, беше задържан и съден във Владичин хан, Сърбия, след като се опита да се включи в отбелязването на Деня на Западните покрайнини в Босилеград през миналата година. Събитието се организира от Културно-информационния център на българите там.

На ГКПП "Деве баир" на 4 февруари се натрупа голяма колона от автомобили на български граждани, пътуващи към Северна Македония, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в деня на 151-та му годишнина. Причината, според полицията в Северна Македония, била токов удар.

Според свидетели, но и по думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обаче проблемът е бил само в едната посока - тази на влизане в Република Северна Македония, докато в посока излизане от страната колите са преминавали безпроблемно. Същият проблем се е появил и на другите два ГКПП между България и Република Северна Македония.

"Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев", каза вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски, цитиран от БНР.

"Както пред гроба на великия Гоце в храма "Св. Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво", добави той.

Разбиха витрина на северномакедонски културен клуб в Благоевград

Вчера вечерта е разбита витрината на македонския културен клуб в Благоевград, който беше открит по частна инициатива, предаде БТА. 

За агенцията един от инициаторите за откриване на клуба Атанас Мазнев каза, че инцидентът е станал малко преди 22 часа снощи. Самият Мазнев научава за счупената витрина от наемодателката, от която са наели помещението. 

Някой е чул шума, защото е тъмно и не би могло да се види, и са информирали МВР, каза още Мазнев. 

Той допълни, че там се провежда „нормален клубен живот, събираме се, правим нашите неща“. По думите му е имало и други посегателства – няколко пъти са нарушавани надписите на клуба, който носи името на поета Никола Вапцаров. За това, обаче, от клуба не са подавали сигнали до органите на реда.

Клубът беше открит на 30 октомври миналата година.