От следващата седмица украинският министър на отбраната Олексий Резников може да напусне поста си, като вероятно мястото му ще бъде заето от настоящия ръководител на Главното управление на разузнаването (ГУР) Кирил Буданов, пише днес в. "Украинская правда", позовавайки се на анонимни източници президентската администрация, правителството, правоприлагащите органи.о

Резников, който играеше водеща роля в управлението на отпора на руската агресия и на преговорите със Запада за военна помощ, е днес окото на публичен скандал - министерството му беше обвинено в медиите, че купувало храна за армията на изкуствено завишени цени и един от заместниците му беше принуден да подаде оставка и впоследствие беше арестуван.

"Украинская правда" пише, че сега екипът на президента Володимир Зеленски обмисля къде да премести Резников, тъй като „никой в ​​ОПУ (Офиса на президента на Украйна - б.р.) няма съмнения, че той трябва да остане в екипа“.

Един от обмисляните варианти е Резников да стане министър на правосъдието на мястото на сегашния Денис Малюска, който да бъде изпратен посланик в някоя от европейските страни.

Министерството на отбраната най-вероятно ще бъде оглавено от Буданов. Известно е, че той вече търси заместник в разузнавателната служба, пише "Украинская правда".

В интервю за вестника, чието публикуване предстои, Резников отговаря на въпроса: "Това ли е последното Ви интервю на тази длъжност?"

"Не съм имал никакви разговори, че трябва да спра да работя на тази позиция. Ще повторя отговора си пред други медии: "Всеки служител трябва да е наясно, че не е на позицията си за цял живот. Той трябва да започне етапа и да го завърши. Затова съм готов за всякакво развитие на събитията. Не се срамувам от това, което направих. Определено ще има какво да покажа, че съм направил. Всичко останало ще видим. Но всеки път, след като комуникирам с ЕС, нещо наистина се случва, това е интересен символ."