На 74-годишна възраст Жерар Депардийо отново блесна с изпълнението си в най-новия си филм „Вкусът на малките неща“. В него той играе звезден готвач, който губи вкуса към живота. По повод филма Депардийо даде интервю за германския вестник „Аугсбургер Алгемайне“, в което говори и за отношението си към войната в Украйна.

Актьорът се превърна в световна филмова легенда още от филма "Сирано дьо Бержерак", по-късно и като огромния гал Обеликс, но рязко загуби симпатиите на световната общественост през 2013 г., когато прие руско гражданство и оттогава често демонстрира приятелството си с Путин. През март 2022 г. Депардийо обвин обаче Путин в "безумни и неприемливи ексцесии" във връзка с нахлуването в Украйна.

По този повод журналистите го питат и за отношението му към Русия към днешна дата, една година след нападението над Украйна.

„За мен нищо не се е променило. Аз все още съм руснак. Обичам руската култура. Ако обичам дадена страна, то винаги е заради нейната култура. Но предпочитам да избягвам да говоря по темата, защото никой не е в състояние да каже нещо наистина разумно по въпроса! Никой!“, отсича обаче актьорът. И добавя, че войната винаги е „безумие“.

Той уточнява също така, че на 74 години това, което го прави едновременно щастлив и нещастен, с аименно действията на хората.

„Оглеждам се, изучавам ги, хората ме очароват много повече от това, което виждате по телевизията или чувате от политиците. Също така съм се интересувам от историята и често се чудя например как хората се справят с нечовешките неща в живота, с всички войни и нашествия... Не мога да съдя. Но предполагам, че това е част от лудостта на човешките същества.“

Новият филм с него излиза на голям екран на 9 фавруари.