Китай подпомага войната на Русия в Украйна с доставки за руските въоръжени сили в нарушения на международните санкции, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Китайски държавни отбранителни компании са изнасяли навигационно оборудване и части за изтребители и друго военно технологично оборудване за руски военни компании според руски митнически данни, цитирани от вестника.

Според тези данни, изнесени в доклад на неправителствената организация c4adc (https://c4ads.org/) , Китай е доставял на руските си контрагенти, намиращи се под западни санкции и стоки с двойна употреба.

Китай е прикривал незаконния износ с цензуриране на данни за износа си и чрез сложната корпоративна структура на компаниите износителки, пише в доклада. Доставки, които фигурират в международно достъпни търговски данни, отсъстват в китайските официални данни за износа.

Докладът визира специално китайската държавна "Поли груп корпорейшън" (Poly Group Corporation), която е направила 281 необявени доставки за дъщерни дружества на руски организации в отбранителната промишленост от 2014 до 2022 година. Сред тези пратки има например части за радари за намиращата се под международни санкции руска фирма "Алмаз Антей".

"Поли груп корпорейшън" се състои от 2900 по-малки компании, работещи в над 100 сектора със сложна структура на собствеността. Някои от тях не са засегнати от санкциите и се е оказало, че те търгуват със същите стоки, които изнасят санкционираните дружества в същата корпорация и със същите им международни партньори.

"Поли текнолъджис", компания от структурата на "Поли груп корпорейшън", е била санкционирана от САЩ през 2013, 2014 и 2022 година, е направила най-малко 268 доставки на "чувствителни" артикули за също санкционирани руски фирми, пише в доклада.

Други китайска компания от същата корпоративна структура, "Сърпас къмършъл" (Surpass Commercial), която има едни същи търговски представители с "Поли текнолъджис", е направила 11 доставки за същите руски компании от отбранителния сектор, с които са търгували "Поли текнолъджис" и друга фирма от същия конгломерат "Поли авиейшън текнолъджис" (Poly Aviation Technologies"). 

Въпреки различните си места в корпоративната структура на "Поли груп", тези компании имат едно и също висше ръководство и всички са изнасяли подобни машини и лабораторно оборудване с двойна употреба за руската отбранителна компания "Казанский Гипронииавиапром" заедно с други доставки за отбранителния сектор на Русия.

Износът на "Поли текнолъджис" за "Алмаз Антей" включва части за радарите на руските зенитни ракети С-400, се посочва в доклада.  

Публикацията излиза ден, след като Китай обяви, че е засилил "взаимното политическо доверие" с Русия след среща на китайския  зам.-министър на външните работи Ма Жаосу с руския министър на външните работи Сергей Лавров, предеда Ройтерс.

Тя идва и след като държавният секретар Антъни Блинкън внезапно отмени планирано посещение в Пекин -  първото от висш представител на Белия дом за последните пет години. САЩ засякоха и свалиха китайски балон, за който подозират, че е шпионски, над тяхна територия.