Япония ще въведе още тази седмица правила за търговия с виртуалната валута биткойн, съобщи Ройтерс. Очаква се в петък правителството да сложи началото на регулация на този пазар, след като преди седмица най-голямата виртуална борса за биткойни - базираната в Токио Mt. Gox фалира.

Според Ройтерс предвижданите регулации в Япония вероятно ще дадат на биткойн статута на стока, а не на валута. Но в крайна сметка сделките с нея ще трябва да се декларират и върху тях да се плащат данъци, така както става при търговията със злато, сребро, петрол и други суровини.

Виртуалната валута биткойн беше създадена през 2008 г., като в момента се използва от хиляди онлайн и наземни търговци за плащане на стоки и услуги. През 2013 г. цената й поскъпна със 7600%, след като разплащанията с нея добиха популярност и все повече спекулативни инвеститори се насочиха към виртуалните пари.

През ноември цената на биткойна премина $ 1100, но в момента е около $ 600. Основна причина за спада бяха хакерски атаки, които сринаха виртуалната борса Mt. Gox, като унищожиха биткойни за над $ 360 млн. В момента стойността на емитираните биткойни надвишава $ 7 млрд.

Неприятностите на виртуалните търговци на биткойни продължават. Във вторник канадската борса Flexcoin съобщи, че хакери са отмъкнали цялата й наличност от  виртуални пари на стойност от около $ 600 000.