Уважаеми суверенчо,

Най-прекрасно суверенченце,

Пак отиваме на избори, както може би си чул. И разделението между политиците не е на "добри" и "лоши", както твърдят някои, най-вече от лошите. А на такива, които могат и на такива, които не могат да направят правителство.

Положението, суверенчо, е следното. Ако искаш най-накрая със сигурност да има правителство, този път  трябва да дадеш мнозинство на промяната  - "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съдим по резултатите от изборите досега, явно се срамува да направи такова.

Напоследък има нишани - официални и неофициални - че тези три партии следващия път може и да се съберат. Някое "неутрално" правителство "Габровски" винаги може да претендира, че не е на ГЕРБ, БСП и ДПС. Какво ще стане обаче можем само да предполагаме.  Особено като се има предвид как Бойко Борисов един ден говори едно, а друг ден - друго.

Но какво е ставало досега знаем всички и то е факт. И като стана дума - докога, уважаеми суверенчо, ще настъпваш една и съща мотика? Нали уж си много мъдър?

В последните две години имаше 4 парламентарни вота. В повечето от тях ти даде мнозинство на статуквото. Ето какви ги свърши досега, мудрейшо суверенченце:

Вот номер 1
ГЕРБ  - 75 депутати
БСП - 43 депутати
ДПС - 30 депутати
Общо: 148

Вот номер 2
ГЕРБ - 63 депутати
БСП - 36 депутати
ДПС - 29 депутати
Общо: 128

Вот номер 3
ГЕРБ - 59 депутати
БСП - 26 депутати
ДПС - 34 депутати
Общо: 119

Вот номер 4
ГЕРБ - 67 депутати
БСП - 25 депутати
ДПС - 36 депутати
Общо: 129

Както се вижда статуквото нямаше мнозинство само при вот номер 3. И само тогава се направи правителство с премиер Кирил Петков. Но благодарение на твоята воля, о най-мъдри суверенчо, това правителство беше толкова нестабилно и толкова компромисно, че не успя да изкара и година.

И как да изкара, след като в него беше БСП. Тази партия не е промяна. Напротив - през всичките години на управлението на ГЕРБ тя подкрепяше Борисов и сие по най-важните теми: съдебната реформа или по-точно липсата на такава и политиката в услуга на Русия - най-вече по енергийни, но и по други въпроси.

БСП беше опозиция на ГЕРБ "на хартия", която в последния парламент влезе в хартиената коалиция с ГЕРБ. Само ти, уважаеми суверенчо, не можа да го схванеш това.

Уважаеми суверенчо, ти очевидно си харесваш това, което имахме като държава допреди няколко години и си гласуваш за него.  Проблемът обаче е, че политическите представители на това, което имахме като държава, се срамуват да се коалират.

То си е за срам. Който се е хванал с тия партии добро не е видял. Те много добре си го знаят това и затова не се хващат помежду си.

Гледат да прилъжат някой от промяната, за да унищожат него. Най-обикновен инстинкт за самосъхранение, който ги предпазва от неминуемо самоунищожение.

ГЕРБ, БСП и ДПС въртят задкулисно шушу-мушу - за хартиената бюлетина, против съдебната реформа и въобще против европейските правила, които трябва да приемем, за да влезем в еврозоната и Шенген. Но избягват да влизат в предкулисен достлук.

Само че докога, уважаемо суверенче, ще им се връзваш на игричките? Дори ти би трябвало да не си чак толкова немъдър - казано възможно най-политкоректно.

Така че, най-прекрасно суверенченце, този път, за разнообразие, вземи да дадеш мнозинство на алтернативата. ПП и ДБ не се срамуват да направят съвместно правителство.

Не искат само да влизат в коалиция с партии на статуквото, особено след като "сърбаха попарата" на БСП. Но не можем и да ги обвиняваме, след като самите партии на статуквото не искат да влязат в коалиция със себе си.

Сигурният вариант да имаме правителство е промяната да има собствено мнозинство. Пък кой знае, уважаеми суверенчо, може и да останеш приятно изненадан от подобно правителство.

И въобще спри да слушаш блюдолизни политици и придворни анализатори, дето обясняват, че за всичко са виновни партиите, а ти за нищо не си виновен. Напротив - всичко зависи само и единствено от теб.

Ти даваш властта, ти я вземаш. В теб е ножът, в теб е и хлябът. И не можеш да се сърдиш на никого, освен на себе си.

Ти, суверенчо, създаде политическата криза и само ти можеш да я решиш. Това е демокрацията, ако още не си разбрал.