Два самолета "Спартан" на българските военновъздушни сили кацнаха тази нощ на летище Адана, Южна Турция. В района пристигна екип от 12 служители на Българската спасителна планинска служба заедно пет специално обучени кучета, както и екипировка и оборудване. На борда на единия  "Спартан" има автомобил на българската Планинска спасителна служба. Екипите се включват в спасяването на хора, затрупани под останките на срутили се сгради в районите, засегнати от земетрeсенията.

Два екипа от ВМА също заминаха към мястото на бедствието. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други, съобщиха от лечебното заведение.

Какво може да направите, ако искате да помогнете

Ето някои организации и хора, които вече събират и организират помощи и дарения за пострадалите от унищожителното земетресение, както и списък на нещата, които в момента са необходими.

"Говорих с няколко души от Турция какво е необходимо. С Краси от #КаузиБг направихме кауза и който иска, може да се включи в набиране на дарения за осигуряване на пострадалите в Турция и останали на улицата СТОТИЦИ ХИЛЯДИ хора със следните спешности", събщи във фейсбук Лазар Радков от "Капачки за бъдеще".

Ето и списък с особено нужни неща:

+ одеала

+ спални чували

+ шалтета

+ палатки

+ спасително термо фолио

+ походни легла

+ възглавници

+ чаршафи

+ джобни печки

+ hand warmer-и

+ печки за палатки

+ малки генератори

+ памперси

+ превръзки

+ батериите

+ фенери

Даренията могат да се правят и на Помощ на хората в Турция след земетресението

Друг доброволец, организатор на благотворителни кампании, издателят Манол Пейков, който засрами българската държава с акцията си за даряване на генератори за Украйна, също пусна публикация с възможност за събиране на дарения.

Приятели, в случай, че искате да дарите средства или да окажете материална помощ на засегнатите от земетресението, ето какво е най-нужно в момента на пострадалите в Турция (същото навярно се отнася и за Сирия, но с там засега нямаме връзка):

● Ръкавици, якета, шалове, шапки;

● Одеяла;

● Отоплители на газ за външно отопление;

● Памперси, дамски превръзки, бебешка храна;

● Печки на въглища;

● Палатки;

● Столчета и маси за къмпинг;

● Кърпи за еднократно ползване за душове;

● Комплекти за първа помощ;

● Вътрешно осветление за палатки с батерии;

● Големи дюшеци и спални чували.

В момента търсим по различни канали големи количества от горните стоки на възможно най-приемливи цени.

Можете да помогнете като:

○ Дарите едно или повече от горепосочените неща;

○ Дарите пари, които ще превърнем незабавно в неща от горния списък и ще ги транспортираме до засегнатите райони;

○ Ме свържете с производител, вносител или доставчик на някои от горепосочените стоки, който е склонен да предостави големи количества на максимално разумна цена.

Припомням сметката за дарения:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението.

PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Благодаря ви за съпричасността и споделянето!

П.П. Приятелите ни от рекламна агенция McCann и фондация "Tри жени" току-що ми се обадиха, за да ми кажат, че организират в софийския офис на агенцията временен пункт за събиране на дарения. Адресът е:

Агенция Маккан

ул. Шипка 23

София 1504

тел. +359885999766

П.П.П. Адресът в Пловдив за изпращане на дарения от гореспоменатия списък е

Манол Пейков

ИК Жанет 45

бул. Ал. Стамболийски 9

4004 Пловдив

тел.0889377723

Националната асоциация на доброволците в България (НАДРБ) изпраща екип от 20 доброволци на помощ в Турция. Групата се състои от обучени и готови специалисти за издирване и спасяване и оказване на първа помощ.

Имаме спешна нужда от средства, за да им осигурим гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които да бъдат по-ефективни на терен и най-вече да осигурим тяхната собствена безопасност.

Екипът ни се готви за работа в изключително тежки условия при минусови температури като се очаква да остане там поне една седмица. Нашите момчета и момичета ще спят в полеви условия и се очаква да изпълняват много тежки задачи. Нека заедно им осигурим всичко необходимо, за да бъдат спокойни и да спасяват човешки животи! Благодарим предварително!

Можете да дарите чрез бутона в линка https://navrb.bg/ или като направите превод по сметката ни

Банкова сметка на Сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“:

Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;

BIC: UNCRBGSF

Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г. Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Дарения могат да се направят и на касите по Районните мюфтийства в страната, както и по банковата сметката на Мюсюлманското изповедание:

Търговска банка "Д"

IBAN: BG15DEMI92401000232957

BIC: DEMIBGSF

/като посочите целта на дарението/

В помощта за пострадалите се включиха и от Гората.бг.

"Правим спешна кампания и почваме да помагаме. Приоритетно осигуряваме най-нужното - одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските.

Ще помогнем спешно, ефективно, активно! Целта е още до 24 часа да изпратим първите помощи. Nikola Rahnev, говори от часове с доставчици и вече сме намерили 600-хиляда спасителни одеяла, търсим нужното, действаме, следим и се адаптираме", обявиха и оттам.

“ПОМАГАМЕ НА ПОСТРАДАЛИТЕ В ТУРЦИЯ И СИРИЯ!

Можете да дарите тук:

Фондация „Гората.бг“

IBAN: BG74RZBB91551011840078

Основание: Земетресение

(в коментар и PayPal и с карти)

Приоритетно осигуряваме нужното - одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, подкрепа за деца и нужното за спасителните екипи в това число и българските.”

Всички дарения към "Национална мрежа за децата" до края на февруари ще бъдат в помощ на пострадалите деца и семейства в община Arsuz – един от най-засегнатите райони близо до границата със Сирия, където има много бежанци и където помощта достига по-трудно.

Даренията ще стигнат до Турция с директното партньорство на международната организация  ECPAT International, която работи на терен в Турция и Сирия, във връзка е с кмета на общината и в момента оказва хуманитарна помощ там.

Във време на подобна трагедия емпатията и човечността надхвърлят граници и различия и ни обединяват. Нека протегнем ръка към тези, които страдат, призовават от организацията.

Може да помогнете на dari.nmd.bg.

Дарителска кампания започна УНИЦЕФ.

Хиляди загинаха под развалините на земетресението в Турция и Сирия. Дарявайте, за да помогнем на децата, засегнати от трусовете, призовават от международната организация.

В помощ на Сирия може да се обърнете към сирийските доброволчески отряди, по-популярни като "Белите каски".