Подменят ли се неудобни за ръководството на БСП делегати на конгреса преди провеждането му тази събота?

Този въпрос занимава тези дни "Позитано" 20 и т.нар. вътрешна опозиция на лидера Корнелия Нинова. Разбира се, опозиционерите твърдят за десетки подменени лица, а в официална позиция на партията, сведена днес до медиите, се твърди за едва 5% от делегатите.

Както Клуб Z писа, опозиционерите се оплакаха, че се подменят хора, известни с това, че не подкрепят политиката на сегашното ръководство, като според тях това се прави за подсигуряване - да не се дискутира оставка на Нинова по време на най-висшия партиен форум. Смени имало в Силистра, в Харманли, Симеоновград, където лидерката не бе приета много радушно при последните си обиколки. Промени има и в Пловдив, както и във Видин. "Позитано 20" и пловдивската партийна организация влязоха в остър конфликт миналата година – заради решения на централното ръководство. Пак миналата година пък напусна цялото общинско ръководство на видинските социалисти.

Според действащия устав делегат отпада поради "законова несъвместимост на партийното членство, отказ от членство, преминаване в друга партия, трайно напускане на страната, болест или смърт и се заменят от партийните организации по установения за това ред". 

Миналата събота трябваше да се събере пленумът на партията, но изненадващо час и половина след обявения начален час, дойде съобщение, че пленумът се отлага за този петък. Бяха изтъкнати причини като лошите метеорологични условия, които възпрепятствали някои другари, други от членовете на Националния съвет пък били ангажирани с предстоящите избори, а имало и такива, които дошли, но отказали да се регистрират "с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори".

Пред журналистите обаче говориха двама от най-изявените противници на Нинова - Кирил Добрев и Костадин Паскалев (Първият бе изключен от партията и възстановен после от съда, а вторият стана домакин на т.нар. ново ляво обединение от стари лица на левицата като Георги Първанов, президент в периода 2002-2012, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и др., бел. ред.). И двамата обвиниха ръководството, че се подменят делегати и изразиха очакване, че тези "безобразия" (по Паскалев) ще бъдат обсъдени на пленума. А Добрев изчисли, че са подменени 70 души.

Така от ръководството разпратиха днес позиция, в която определят твърденията като "лъжа". 

"От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори и съвсем естествено конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на конгреса.

Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации.

Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт. Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията", обясняват от "Позитано" 20.

И посочват в заключение:

"От над 950 делегати на конгреса, промените, направени от местните структури в състава му, са по-малко от 5% и всички те са направени в съответствие с устава на БСП. Лъжите и спекулациите целят дискредитиране на конгреса, което ние няма да допуснем."