Месеци след като беше намушкан няколко пъти, докато се подготвяше да изнесе лекция, британският писател Салман Рушди не вижда с дясното око, опитва се да пише и на моменти сънува "плашещи" кошмари, предаде Асошиейтед прес.

Това казва той в първото си интервю след нападението през август 2022 г. Рушди говори пред изданието "Ню Йоркър".   

"Бил съм и по-добре", казва писателят пред журналиста Дейвид Ремник от "Ню Йоркър" в разговора, публикуван в понеделник. "Но като се има предвид случилото се, не съм толкова зле".

"Тежките наранявания вече са излекувани", описва състоянието си творецът. "Чувствам палеца, показалеца и долната половина на дланта си. Правя много терапия на ръце и ми казаха, че се справям доста добре".

Ремник е разговарял с Рушди както лично в офиса на неговия агент в Манхатън, така и чрез платформата Зуум. Според него писателят, носител на наградата "Букър", е отслабнал с повече от 18 килограма и чете основно чрез айпад, за да може да регулира осветлението и размер на шрифта.

"Има белег от дясната страна на лицето", пише журналистът. "Той говори гладко както винаги, но долната му устна е увиснала на една страна. Лакътният нерв на лявата му ръка е бил силно увреден".        

Салман Рушди години наред се крие, след като иранският аятолах Хомейни издаде фетва през 1989 г., призоваваща за смъртта му заради предполагаемото богохулство в романа "Сатанински строфи". Писателят обаче отдавна се движеше свободно, с минимални мерки за сигурност и не се е чувствал застрашен миналия август, когато се появи на сцената на института "Шътокуа" в щата Ню Йорк на 12 август м.г., когато бе атакуван с нож. 

Предполагаемият извършител - Хади Матар, пледира невинен по обвиненията в нападение и опит за убийство. В интервюто Рушди нарече мъжа "идиот", но въпреки това сподели, че не изпитва гняв.

"Опитвах се многократно през тези години да избегна взаимни обвинения и огорчение", сподели творецът. "Един от начините, по които се справих с всичко, е да гледам напред, а не назад. Това, което ще се случи утре, е по-важно от това, което се е случило вчера". 

Интервюто излиза в навечерието на публикуването на новия роман на Рушди - "Градът на победата", който той завършва месец преди нападението. 

Доста време Салман Рушди запази мълчание в социалните мрежи, но сега публикува в профила си в Туитър от време на време и дори отговаря на обиди. Миналата седмица потребител му каза, че живее "позорен живот", а писателят отговори: "О, още един фен! Толкова съм доволен", информира БТА.