В Брянска област на Русия, която граничи с Украинка, наборник и неговият командир бяха ранени в резултат на нападение с дрон, предаде "Уркаинская правда", цитирана от "АСТРА".

Експлозив е бил пуснат от летателния апарат, след което наборникът Александър Балашов и командирът Муслим Гунаев били хоспитализирани.

Атаката се е провела снощи - вечерта на 6 февруари.

Брянската, Белгородската и Курската области често стават обекти на обстрел от Украйна след старта на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. 

Дронът, който избухна вчера над руския град Калуга, на 150 километра от Москва, най-вероятно е преработен съветски Ту-141 Стриж, обяви Defense Express. Изданието припомня, че на 6 февруари губернаторът на Калужка област Владислав Лапша заяви, че край Калуга е паднал неизвестен дрон. Първоначално беше заявено, че този дрон е избухнал на височина 50 метра, но след това се оказа, че се е закачил за върховете на дървета и е паднал.

Снимки от мястото на катастрофата показаха, че това е Ту-141 Стриж, на борда на който е имало авиобомба OFAB-100-120, отбелязва вестникът.

Безпилотните самолети "Стриж" летят на малка височина и въпреки големите си размери не се забелязват от руската ПВО. Като бойна глава се използват бомби от съветски тип.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов заяви, че Украйна разполага с оръжия, които могат да унищожават цели в Русия.

В същото време в окупираното азовско пристанище Мариупол в Донецка област отекнаха пет мощни взрива, след които руските военни вдигнаха във въздуха бойни самолети, съобщи "Украинская правда", позовавайки се на пост на кмета на града Пьотр Аиндрюшченко в Телеграм.

Взривовете са били в района на пристанището, където руските войски неотдавна са разположили техника и противовъздушна отбрана.