Един кадър обикаля днес социалните мрежи и даже новинарските емисии. И буди порой от емоционални коментари. Снимката наистина е трогателна - ръка, която се подава от руините на срутена след земетресение сграда, а до нея - лабрадор.

Един потребител на Инстаграм я е пуснал с надпис: "Малките спасители ще спасят много животи. Молете се за Турция". Публикацията получава бързо над 9000 харесвания. 

Потребители на Туитър споделят фотографията, заедно с още една на друго куче сред развалини.

"Тези две същества се опитват да помогнат и да спасяват ранените след ужасното земетресение в Турция", пише един от тях на испански.

Това са само няколко примера, които посочва АП. Снимката с ръката и лабрадора циркулира активно и в българския фейсбук.

Това обаче всъщност не е кадър от ужасяващото земетресение в Турция и Сирия отпреди ден, уточнява АП. Снимката е от shutterstock, серия от фотографии от 2018 г. на куче спасител, което търси оцелели сред земетресение. Тя може да бъде открита в една от най-популярните платформи за стокова фотография в света. Подробности къде и при какви обстоятелства са снимани кадрите от чешкия фотограф Ярослав Носка няма - дали от реална ситуация и каква, не е ясно.

Те обаче циркулират при сегашната трагедия като свидетелства от днешния ужас, а вече се появиха и като стимули за различни - реални или не, кампании. Определено обаче те не са от сегашните трусове, които засегнаха живота на милиони в две държави и които се определят като най-разрушителните в региона за поне 100 години назад.

При това в търсене на реално съчувствие или в преследване на кликове дори и при сегашната трагедия тези иначе много затрогващи кадри не са единствените, които са "фейк". В социалните мрежи се въртят и споделят клипове от предишни земетресения в други части на света, срутени по различни причини сгради, цунами и т. н. Има и заплашителни фейк предсказания.

Ето и малка подборка от France 24 за сегашната ситуация.

През 2015 г. Би Би Си представи някои от на най-шерваните заблуждаващи снимки и клипове. Сред тях отново има злоупотреба с човешкото страдание при земетресение. Един от събуждащите най-много съчувствие кадри е на прегърнати малко момче и момиче сред разруха. Снимката, озаглавена "Четиригодишният брат защитава двегодишната си сестра в Непал" (земетресението от април 2018 г. в Непал), се споделя тогава във Фейсбук и Туитър със зов за дарения. Фотографията е правена всъщност в отдалечено село във Виетнам през 2007 г.

"Това е вероятно най-споделяният ми кадър, но за съжаление в напълно сгрешен контекст", казва по този повод авторът на снимката фотографът На Сон Нгуен.

Човешкото страдание обаче, което наблюдаваме и сега в Турция и Сирия, е огромно, То няма нужда да бъде режисирано, "разкрасявано", изкривявано и употребявано по този начин.