Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че изпращането на западно оръжие в Украйна активно въвлича НАТО в конфликта и предупреди, че това може да доведе до "непредвидимо ниво на ескалация", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"САЩ и съюзниците им се опитват да удължат максимално конфликта ", заяви Шойгу. "За да постигнат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия и открито призовават Украйна да завладее наши територии.

Всъщност подобни стъпки въвличат страните от НАТО в конфликта и това може да доведе до непредвидимо ниво на ескалация", допълни руският министър на отбраната.

Русия към САЩ: Спрете да се месите във вътрешните ни дела

Нота с призив да прекрати вмешателството във вътрешните дела на Русия бе предадена във вторник на посолството на САЩ в Москва. Това съобщи на ТАСС източник, близък до ръководството на руското външно министерство.

"На 7 февруари тази година на посолството на САЩ в Москва беше връчена официална нота с изискване да се прекратят действията, несъвместими със статута на дипломатическо представителство, представляващи намеса във вътрешните дела на Руската Федерация", отбелязал източникът.

"Руското външно министерство констатира, че въпреки нееднократните предупреждения, съдържащи се по-специално в нотата на руското външно министерство от 9 декември 2022 г., американската дипломатическа мисия продължава своята злонамерена дейност в информационното пространство, позволявайки си неуместни изказвания по адрес на ръководството на страната-домакин, както и да разпространява фейкове за "Въоръжените сили на Руската Федерация", което е криминално престъпление", подчерал той.

Русия бомбардира болница във Вовчанск

Междувременно, Украйна съобщи днес за руски обстрел на цивилни обекти, сред които болница в североизточния град Вовчанск, предаде Асошиейтед прес.

Украинските власти предполагат, че Русия готви нова масирана офанзива в дните около годишнината от нахлуването на силите си в Украйна на 24 февруари миналата година.

Болницата във Вовчанск, Харковска област, се запали късно снощи в резултат на обстрел, съобщиха украинските служби за спешна помощ.

Спасителни екипи евакуираха осмина цивилни от сградата, преди да продължат борбата си с огъня, който бе потушен. Няма пострадали от пожара, се казва в съобщението.

Въоръжените сили на Русия вероятно са се опитали да подновят основните си настъпателни операции в Украйна от началото на януари тази година и целта им е да превземат частите от Донецка област, които са под украински контрол, каза днес британското военно разузнаване във всекидневната си сводка, цитирана от Ройтерс.

Въпреки това продължава да е малко вероятно в рамките на следващите няколко седмици Русия да успее да събере силите, които биха ѝ били необходими, за да повлияе съществено на хода на войната, пише още в текста. Според британското разузнаване руското военно командване е принудено да изготвя нереалистични планове заради политически и професионален натиск.

Близо 8 милиона бежанци

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, съобщи, че близо осем милиона души са избягали от Украйна от началото на войната преди почти една година, предаде ДПА.

Почти осем милиона души са избягали от Украйна в съседни страни, а други 5,3 милиона души са разселени вътре в страната, каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН.

Той добави, че 17,6 милиона души, т. е. почти 40 процента от населението на Украйна, се нуждаят от хуманитарна помощ.

Грифитс каза, че възнамерява да представи по-късно този месец в Женева тазгодишния План за хуманитарен отговор за Украйна, за който са необходими около 3,9 милиарда долара. Той отчете, че няма индикации за скорошен край на войната.

По официални данни на ООН повече от 7000 цивилни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна.

"Действителният брой на жертвите със сигурност е по-висок", заяви Грифитс.

По информация от Агенцията на ООН за бежанците войната е предизвикала най-големия бежански поток от края на Втората световна война, посочва ДПА.