Германското правителство даде зелена светлина за износа на 187 броя танкове „Леопард“ 1 от концерните „Райнметал“ и FFG. 88 танка „Леопард“ 1 идват от „Райнметал“, а 99 - от FFG. Информацията е на Business Insider.

В сравнение с 14-те танка "Леопард 2", които канцлерът Шолц обяви, че ще даде на Украйна преди почти две седмици, 187 танка от все пак доста по-стария тип "Леопард 1" изглеждат много. Но при по-внимателно вглеждане лицензът за износ е по-скоро от второстепенно значение за по-нататъшния ход на войната в Украйна, пише Business Insider. Според изданието финансирането на ремонта на танковете все още не е осигурено. То ще бъде окончателно изяснено през следващите няколко седмици.

Освен това се очаква първите машини да бъдат доставени най-рано в средата на тази година. Не е ясно също така дали всички 187 танка ще бъдат в крайна сметка боеспособни или много от тях ще трябва да се използват като резервни части.

За военната защита срещу пролетното настъпление на руската армия, което се очаква от много експерти, танковете "Леопард 1", както и "Леопард 2", така или иначе идват твърде късно. Твърде дълго германското правителство се колебаеше с доставката на бойни танкове и по този начин не помогна на Украйна от гледна точка на политическата стратегия.

Високопоставени служители в германското правителство смятат, че от хода на офанзивата ще зависи дали Путин ще бъде принуден да разреши конфликта с Украйна по дипломатически път. Те изтъкват, че военностратегическото значение на доставката на танкове не се състои толкова в самите превозни средства. Преминаването към западни танкове по-скоро върви ръка за ръка с промяна в използваните боеприпаси.

Танковете "Леопард" например използват стандартния за НАТО калибър 105 мм, което означава много по-добри доставки на боеприпаси за Украйна, тъй като тя не може сама да произвежда боеприпаси за старите си съветски танкове. В дългосрочен план това би могло да увеличи издръжливостта на украинската армия.