Украинският президент Володимир Зеленски е днес на предварително необявена маратонска европейска обиколка, включваща Лондон, Париж и Брюксел, в търсене на още подкрепа за усилията на страната си да изгони руските нашественици. Британските власти вече започват да обмислят предоставянето на изтребители на Киев, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Говорейки пред британския парламент днес, Зеленски каза, че победа на Украйна над Русия би променила света и би спряла бъдещите агресори, предаде Ройтерс.

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", каза украинският лидер в 900-годишната готическа зала Уестминстър  хол в Лондон.

"Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната", каза Зеленски.

Асошиейтед прес отбелязва, че Зеленски е призовал западните съюзници да изпратят на страната му изтребители, след като те вече се съгласиха да ѝ доставят стотици свои танкове през идните месеци.

Отправяйки тази молба, Зеленски връчи на председателя на Камарата на общините сър Линдзи Хойл шлем на украински военен пилот с надпис "Имаме свобода. Дайте ни крила да я защитим".

Междувременно в."Уолстрийт джърнъл" предаде, че британското правителство разглежда възможността да изпрати на Украйна свои изтребители. Министър-председателят Риши Сунак е поръчал на министъра на отбраната Бен Уолъс да проучи какви самолети Лондон може да изпрати на Киев, е казал говорител на Сунак пред вестника.

По думите му окончателно решение още не е взето и Великобритания ще се наложи отначало да обучи украински пилоти, като тренировките ще започнат през пролетта и подготовката на летците ще отнеме време.

По-рано днес Зеленски се срещна със Сунак на "Даунинг стрийт" 10 и му благодари за подкрепата "от първия ден"  на войната. Той беше приет и от крал Чарлз III. В програмата му има и среща с украински войници, които се обучават в Обединеното кралство.

Тази вечер той се очаква да пристигне в Париж и да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, предаде френската новинарска телевизия Бе Еф Ем, позовавайки се на източници от Елисейския дворец. Германската агенция ДПА съобщи, че във френската столица Зеленски ще бъде посрещнат освен от Макрон и от германския канцлер Олаф Шолц, който ще пристигне тук специално за случая. 

Утре се очаква Зеленски да пристигне в Брюксел, където започва заседание на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз.

"Визитата на президента Зеленски във Великобритания е свидетелство за смелостта на страната му, за решителност и борбеност. Тя е свидетелство за неразрушимото приятелство между страните ни", се казва в изявление на Сунак.

"Ще продължим да поддържаме Украйна, за да осигурим решаваща военна победа на бойното поле през тази година", заяви Сунак в парламента след срещата си със Зеленски, докато отговаряше на въпроси на депутати..

Канцеларията на британския премиер съобщи по-рано, че възнамерява да разшири обхвата на обучението по море и по въздух на украински военни, предаде Ройтерс. Предвижда се в бъдеще във Великобритания да бъдат подготвяни пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това "Даунинг стрийт" възнамерява да ускори предоставянето на военно оборудване на Киев, което според украински медии ще включва и далекобойни ракети, за които Киев настоява отдавна.

По данни на "Даунинг стрийт" Великобритания е обучила през последните шест месеца 10 000 украински войници и очаква да обучи други 20 000 през тази година.

Зеленски кацна на летище Станстед край Лондон на борда на самолет на британските Кралски военновъздушни сили. Британските медии отбелязват, че това е първото посещение на Зеленски в Обединеното кралство от началото на руското нахлуване на 24 февруари 2022 година. Оттогава украинският лидер е пътувал в чужбина само веднъж, когато бе приет от президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом и на връщане оттам посети Полша. Това е и първият случай, в който британски монарх приема украински президент, предаде украинският информационен сайт НВ, позовавайки се на туит на Зеленски.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда, отбелязва Асошиейтед прес. По-късно днес Лондон се очакваше да представи нов пакет от санкции срещу Москва, насочени срещу лица, които са помагали на руския президент Владимир Путин да "натрупа лично състояние, както и срещу компании, които трупат печалби от военната машина на Кремъл". От началото на руската инвазия британското правителство наложи санкции на стотици физически и юридически лица в Русия.