Украйна набира доброволци за осем щурмови бргади, чиято задача ще бъде да освободи окупираните от Русия територии, включително Крим и Донбас, съобщи новият вътрешен министър на страната Игор Клименко.

"Гвардията на настъплнието, това са професионални щурмови бригади на Министерството на вътрешните работи. Команди от бойци-патриоти, които се стремят да изтребят врага и да освободят окупираните земи на Украйна. Никакви тилови задачи - написа Клименко в профила си във Фейсбук. - Само висококачествена подготовка, постоянна тренировка и участие в операциите на предната линия. Формирането на подразделенията вече е в ход".

Осемте бригади ще включват и бившия батальон "Азов", прославил се в защитата на Мариупол. Набирането на гвардейците върви успоредно с мобилизацията на цивилни за армията и е независимо от нея. Доброволците ще могат да избират в коя от бригадите да служат. Подготовката им ще трае няколко месеца.

В същото време вашингтонският Институт за изследване на войната съобщи, че руският газов монопол "Газпром" създава свое въоръжено звено за охрана, подобно на Частната военна компания "Вагнер" на приближения до Путин бизнесмен Евгений Пригожин.

Освен за охранителни задачи формированието потенциално може да бъде използвано и в бойните действия  в Украйна, се казва в редовния доклад на института.

Според последната разузнавателна сводка, публикувана от британското министерство на отбраната, Русия може би вече е започнала новото настъпление в Донбас поради политически натиск и прибързани оценки на обстановката. 

Операцията може да е започнала още през януари, но руските войски успяват да напреднат по няколкостотин метра на седмица. Причината е, че не им достигат боева мощ и боеприпаси.

Според Института за изследване на войната руските планове за завладяване на целия Донбас са нереалистични и почиват върху погрешни предположения за способностите на собствената армия. 

Според неназовани руски "военкори" (журналисти и блогъри, следящи войната) руските войски могат да попаднат в "капан", ако започнат нова мащабна операция за завладяване на цяла Украйна, подобна на провалилата се преди година.

Русия продължи днес обстрела на цивилни обекти в Украйна. Ракети попаднаха в Харковска област, ранявайки четирима души, каза областният управител Олег Синегубов.