През 2022 г. бизнесменът и основател на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин получи държавни поръчки в размер на 91,5 милиарда рубли (над 1,1 млрд. евро по сегашния курс). Това става ясно от съвместно разследване на изданията "Вьорстка" и "Можем обяснить", цитирано от руската версия на "Свободна Европа".

Печалбите на фирмите на Пригожин през 2022 г. са рекордни. Общо за десет години - от 2011 г. до 2021 г. - компании, свързани с "готвача на Путин", спечелиха търгове за доставка на храна предимно за училища и медицински институции за 184,6 милиарда рубли.

Пригожин получил всички пари за дейности в Москва и Московска област, твърдят разследващите. Източници на "Вьорстка" от кметството на Москва казаха, че Пригожин поддържа добри отношения с кмета Сергей Собянин и най-влиятелните му заместници, сред които е Анастасия Ракова. Тя отговаря за въпросите на социалното развитие.

Съставителите на доклада отбелязват, че бизнесменът се занимава също с изграждане и поддържане на военни лагери чрез свързваното с него петербургско предприятие "Мегалайн".

През 2015 г. то получи договори за обществено обслужване на военните лагери в Московска, Брянска и Тверска област. Освен това компанията е започнала изграждането на военен лагер в град Валуйки, Белгородска област, граничеща с Украйна.

Пригожин продължава да купува земя и да строи недвижими имоти в Санкт Петербург, където синът му Павел притежава бизнес център, като стойността на земята и самата сграда е повече от 1,2 милиарда рубли. Според източници Пригожин иска да се върне на пазара на храни в Санкт Петербург.

Един от събеседниците на "Вьорстка" предполага, че "готвачът на Путин" е очаквал да получи договори за доставка на храна за училищата след губернаторските избори в града през 2019 г., но това не се е случило въпреки обещанията на губернатора Александър Беглов. Най-вероятно това е станало причина за публичния конфликт между бизнесмена и губернатора.

Спорът на Пригожин с властите в Санкт Петербург ескалира след атаката на Русия срещу Украйна.