Известният психолог и писател Иван Владимиров-Нав е бил смъртоносно прострелян от съседа си. 52-годишенният извършител, бивш полицай, е задържан. 

45-годишният Владимиров е прострелян снощи около 22:30 ч. в жилищна кооперация на ул. "Черковна". Фаталният изстрел е бил в главата на жертвата, а убиецът е направил опит да скрие тялото в мазето.

Към адреса незабавно били изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, които констатирали смъртта на 45- годишния мъж.

На място е задържан 52-годишният извършител. Между двамата е възникнал скандал, по-възрастният произвел изстрел със законно притежаван пистолет и убил Владимиров, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред журналисти.

Задържаният е бил служител на МВР преди 23 години. За причините довели до трагичния случай той посочи изострени съседки отношения, за които са подавани сигнали от 2020 г. насам. Има 12 подадени сигнала, като основната част от тях са от извършителя по отношение на действия на майката на жертвата. Сигналите не са били за насилие, а по битови въпроси - шум, цапане на общите части и други подобни, заяви Тодоров, цитиран от БТА. По-късно от прокуратурата обявиха, че до тях е стигнал един сигнал - от заподозрения - за това, че Владимиров наел три лица, за да премахнат отпадъци, които той бил подготвил за предаване за вторични суровини.

Убийството е извършено със законно притежавано оръжие.

Преди по-малко от три месеца в ефира на бТВ Владимиров сам разказва за отношенията си със своя съсед, като от думите му се разбира, че МВР не е реагирало на подаваните и от негова страна сигнали, пропомня криминалният журналист Самуил Димитров.

"Аз имам съсед, който според мен има ментално отклонение. Аз нямам уредба вкъщи, нямам телевизор, нищо не правя вкъщи освен, че работя на компютъра и между 2 и 4 чат-пат се движа на компютърния стол. Той ми залива вратата с машинно масло, хвърля ми яйца по прозореца, защото аз съм му вдигал шум и не можел да спи. Аз мога да се закълна във всичко свято, че съм най-тихият човек на света и по-тих от това няма как да бъда. Ходих много пъти в полиция, казват, че нищо не може да се направи. А това е бивш полицай, който най-вероятно има и оръжие. И аз също не знам дали утре няма да съм поредният такъв случай на застрелян, просто защото на него му е превъртяло." - казва Нав.

По случая е образувано досъдебно производство.

Главният секретар посочи още днес, че са дадени указания на областните дирекции и районни управления за още по-голямо прецизиране на мотивите, с които гражданите изискват да придобият оръжие. В момента се извършват проверки на вече дадените оръжия.