Украйна вероятно ще получи далекобойните оръжия и бойни самолети западно производство, за които настоява. Това казаха днес украинският президент Володимир Зеленски и негов близък сътрудник, цитирани от европейски и украински медии.

Зеленски, по време на посещението си в Брюксел, където говори пред Европейския парламент и на срещата на върха на ЕС, каза, че има „някои положителни решения относно изтребителите, които са останали зад кулисите“, предаде Радио "Свобода".

"Въпросът с далекобойното оръжие и изтребители за Украйна е решен. Подробностите - малко по-късно", написа в Телеграм Андрий Ермак, шеф на кабинета на Зеленски.

По, късно той промени текста на "може да бъде решен".

Съобщението му дойде, малко след като украинският лидер беше посрещнат като герой на среща на върха на ЕС в Брюксел. Той пледира за тези средства, за да може Украйна да отблъсне очаквана руска офанзива и да премине в контранастъпление с цел да изгони руските сили от цялата си територия.

След посещения в сряда в Лондон и Париж, за да лобира във Великобритания, Франция и Германия за модерни бойни самолети и ракети с голям обсег, бившият актьор, превърнал се във военен лидер, дойде в Брюксел, за да говори пред лидерите на ЕС и евродепутатите, пише Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Европейският парламент посрещна Зеленски с аплодисменти и овации, докато той описваше Украйна като страната, която се бори да защитава източните граници на Европа и призова за бързото присъединяване на Украйна към  ЕС.

Всяка доставка на модерни натовски изтребители ще донесе само болка и страдания на украинците, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков,  и разкритикува страните от НАТО, които все "по-пряко" се намесват в конфликта, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това не е нищо друго освен нарастващо участие на Обединеното кралство, Германия и Франция в конфликта между Русия и Украйна", заяви Песков пред репортери.

"Границата между непрякото и прякото участие постепенно изчезва. Човек може само да изрази съжаление във връзка с това и да каже, че подобни действия ... водят до ескалация на напрежението, удължават конфликта и го правят все по-болезнен за Украйна", добави той.