Великобритания и САЩ ще обменят опит в предотвратяването на радикализирането и борбата с вътрешния екстремизъм, предаде Би Би Си.

Новината обяви британският премиер Дейвид Камерън след разговори с американския президент Барак Обама в Белия дом.

"И двамата сме изправени пред заразна и фанатична идеология, която иска да изопачи исляма и да донесе конфликти, терор и смърт. Заедно с нашите съюзници ние ще се изправим срещу нея, където и да се появи тя", увери той.

Ще бъде създадена работна група, която след шест месеца ще докладва свършеното във Вашингтон и Лондон.

Великобритания ще изпрати допълнителни безпилотни самолети в помощ на наземните сили, сражаващи се срещу "Ислямска държава".

Камерън е на двудневна официална визита в САЩ. Вероятно това е последното му посещение там преди парламентарните избори в Обединеното кралство през май.

На съвместната пресконференция Обама похвали госта си като свой "голям приятел". Камерън от своя страна нарече САЩ "кръвни роднини".

Двамата лидери се срещнаха помежду си само седмица след кървавите атентати в Париж, при които загинаха 17 души. Опасенията от нови ислямистки атаки се усилиха вчера, след като при акция на силите на реда в Белгия бяха убити двама предполагаеми джихадисти.

"САЩ, Великобритания и техните съюзници работиха неуморно за предотвратяване на атаките и разгрома на тези терористични мрежи", каза Обама.

Запитан дали предстои атака във Великобритания, Камерън отговори, че нивото на терористична заплаха на Острова в момента е сред най-високите.