Миналата година изтребители на НАТО са се вдигали на крак 570 пъти, за да наблюдават руски военни полети в международното въздушно пространство.

Това означава, че броят на тези прихващания почти се е удвоил в сравнение с 2021 г., потвърди говорител на НАТО след доклад на германската медийна група RND.

Източници от НАТО обаче твърдят, че скокът се дължи не само на повишената активност на руските военновъздушни сили, но и на по-силното присъствие на НАТО на източния фланг поради войната на Москва срещу Украйна, което означава значително повече самолети на разположение за въздушно наблюдение там.

Повечето от мисиите са проведени над Балтийско море.

Коментирайки прихващанията, служител на НАТО заяви пред RND, че по-голямата част от въздушните срещи са били "безопасни и професионални".

Въпреки това в няколко случая руски военни самолети са извършили рисковани маневри в близост до невъоръжени съюзнически разузнавателни самолети, летящи в международното въздушно пространство, каза представителят.

„През ноември руски военни самолети също така прелетяха по небезопасен начин над кораби на НАТО, които извършваха рутинно патрулиране в Балтийско море. Съюзниците използваха дипломатическите канали, за да изразят загрижеността си пред руските официални лица във връзка с тези инциденти.“

Прехващанията включват полети на изтребители на НАТО, по време на които те определят дали даден самолет представлява заплаха или не. Ако е необходимо, след това то може да бъде спряно със сила.

В повечето от случаите, когато изтребителите на НАТО са се задействали, става въпрос за руски самолети; Само в редки случаи са били замесени военни самолети на други държави или пътнически или товарни самолети, които не са били идентифицирани веднага.

Войната на Русия срещу Украйна създаде най-опасната ситуация в областта на сигурността в Европа от десетилетия насам, заяви служителят: "НАТО е единна. Оставаме бдителни."

"Засиленото ни присъствие в източната част на Алианса гарантира, че в Москва няма място за недоразумения относно готовността ни да защитаваме всички съюзници", заяви служителят.