Конгресът на БСП възложи на Националния съвет на партията да започне организацията на национален референдум във връзка с "джендър" идеологията в училищата.

Предложението беше направено от плевенски социалисти, които изразиха безпокойство от зачестилите опити за проникване на тази идеология в училищата. В името на нашите деца и защитата на християнските ценности и семейството предлагаме Конгресът да вземе решение за иницииране от БСП на национален референдум "за" или "против" "джендър" идеологията в училищата, каза Стефан Бурджев от името на плевенските социалисти, автори на идеята.

Започваме работата по организирането на референдума, заяви Атанас Зафиров, ръководещ заседанието на Конгреса. Той припомни, че са събрали над 750 хиляди подписа за референдума за Атомната електроцентрала ЕЦ "Белене". Нека сега повторим това, което направихме през 2013 г. с по-добри резултати, призова той.

Във връзка с обявения списък "Магнитски", БСП застава зад отстояването на българския национален интерес в енергетиката и подкрепя експертите, които го защитават, приеха още делегатите на 50-ия Конгрес на партията.

Вчера Службата за контрол на чуждестранните активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима настоящи или бивши длъжностни лица от България, сред които Румен Овчаров, Александър Христов Николов и Иван Генов.

Делегатите на 50-ия Конгрес на БСП приеха насоки за нова програма на партията и концепия за промени в Устава, както и дадоха началото на подготовката за местните избори.

Всички тези решения на Конгреса бяха гласувани анблок с 537 гласа "за", шест "против" и пет гласа "въздържал се".

Прогонването на опърничавите

Конгресът на БСП изключи общо 14 делегати заради това, че са нарушили изискванията на програмата, устава и обществения морал.

Първо бяха отстранени 13 от тях, които по-рано през деня се противопоставиха на Нинова: Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Бурджов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Решението беше взето с 490 гласа "за", 82 "против" и 28 въздържали се.

Предложението за обсъждане на партийния статус на тези делегати и налагане на мярка за партийно въздействие "изключване" направи Таско Ерменков.

Пак по негово предложение с 498 гласа "за", 15 "против" и 24 "въздържал се" Конгресът потвърди изключването на Кирил Добрев и изваждането му от състава на Националния съвет на партията. Вотът, определил изхвърлянето от партията на бившия ѝ зам,-председател бе отделен, тъй като след предишното отстраняване на Добрев, съдът възстанови неговите права. Социалистите обаче явно решиха да упражнят на дело своето "особено мнение".