Актьорът Александър Филипенко напусна Русия. Това разказа дъщеря му Александра в ефира на телевизия "Дожд".

По-рано Държавният академичен театър "Моссовет", където работи Филипенко, не поднови договора си с него. Организаторите на събития с участието на актьора започнали да отменят негови постановки. Според Александра случилото се е свързано с обществената позиция на баща й.

Както отбелязва "Дожд", през май миналата година, на Деня на Вишиванката (украински празник), Филипенко публикува снимка, на която седи на маса в украински дрехи.

"Татко реши да си вземе бродираната риза и да си спомни прекрасните дни, прекарани в Киев, за студиото "Довженко" и написа няколко мили думи – преди всичко на приятели в Украйна", обясни дъщерята на актьора и добави, че той се е преместил да живее във Вилнюс.

Александър Филипенко е народен артист на Русия, изиграл повече от сто роли в театъра и киното. Той също спечели слава благодарение на солови изпълнения, по време на които чете произведения на Гогол, Зошченко, Довлатов, Солженицин, Левитански и много други автори.

Филипенко многократно се е изказвал критично за управлението на Владимир Путин, публично е подкрепял руската опозиция и е говорил на митинги и вечери в подкрепа на политическите затворници. През 2014 г., заедно с редица други културни дейци, актьорът изрази несъгласието си с анексирането на Крим.

След пълномащабно военно нахлуване на територията на Украйна, руските власти започнаха кампания на репресии, включително над културни дейци, които се противопоставиха на войната. За десетки режисьори, актьори, музиканти и художници стана невъзможно да се занимават с професионална дейност в Русия и бяха принудени да напуснат страната.

Заради антивоенната им позиция срещу някои от тях (например лидера на рок групата "ДДТ" Юрий Шевчук и актьора Артур Смолянинов) бяха образувани административни дела за дискредитиране на действията на руската армия.