Бившият министър на икономика и транспорта и настоящ управляващ партньор в Expat Capital - Николай Василев, ще представи своята четвърта книга - "Next.bg", на специална премиера на 27 февруари. Клуб Z получи ексклузивен достъп до нея преди представянето й и публикува предговора  на самия автор за своите читатели. 

Защо написах тази книга? 

Уважаеми критичен и загрижен читателю!
 
Радвам се, че в ръцете ти е попаднала четвъртата ми книга. Тя  е написана в края на 2022 г. и самото начало на 2023 г. след поредните предсрочни парламентарни избори в България и преди следващите. Насред няколко сериозни ситуации в региона и в света, без да ги наричам чак „кризи“ за България: войната в  Украйна, опасността от дефицит на природен газ, безпрецедентно  високи цени на тока и газа, рекордна инфлация, риск от световна рецесия, бежанци от Украйна, потенциален мигрантски натиск от Югоизток. За угрозата от ядрен удар да не говорим… 

Първите ми три книги са много различни една от друга „Енергия“ излезе през 2009 г. Заглавието ми бе подсказано от Тошо Тошев, дългогодишен главен редактор на вестник „Труд“ и  добър приятел. Книгата не е автобиография, но описва основните  моменти и предизвикателства в живота и в работата ми – като  ученик в Ленинград, студент в Унгария, САЩ и Япония, млад финансист и инвестиционен банкер в Будапеща, Токио, Ню Йорк и  Лондон, както и като министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.) и Сергей Станишев (2005 – 2009 г.). 

Представяйки книгата, проф. Огнян Герджиков я нарече автобиографична публицистична документалистика. 

Меню за реформатори“, с подзаглавие „Визия за модерната  икономическа политика“, е публикувана през 2014 г. Идеята за заглавието е на София Касидова – икономист и банкер, колежка от първите ми две министерства. 

Книгата представя всеобхватно мои­те виждания за икономически реформи. Тези идеи според мен са адекватни за периода на прехода в България и Централна и Източна  Европа, но принципите са валидни и за развитите държави. Да, не малко неща се случиха по света след 2014 г., но книгата не е остаряла – напротив. Както и заглавието показва, подкрепям западната ориентация на България, десните икономически реформи, ценностите на пазарната икономика, водещата роля на частния сектор. 

„Кариера или не?“ от 2018 г., с подзаглавие „10 фактора за  успешно начало на кариерата“, е съвсем различна. Заглавието е мое. 

Тя дава идеи на ученици и родители, студенти и преподаватели, служители и работодатели за това какво трябва да правят младите хора, за да имат по-добро кариерно развитие. Причината да напиша такава книга – вероятно нетипична както за финансиста, така и за политика – е притеснението ми, че младите хора по света не са подготвени за предизвикателствата на конкурентния пазар на труда. А в България картината е още по-драматична. Хиляди младежи продължават да ползват тази книга. Често наши стажанти в Експат Капитал споделят, че са я чели преди години. Както и  хора по улицата ме спират и коментират темата. Имал съм честта да представя идеите си пред десетина български университета. 

“Karrier vagy sem?” е унгарското издание от 2019 г. Росен Ткаченко, приятелят ми от студентските години в Будапеща, ме убеди да адаптирам книгата за унгарскоговорещите читатели. 

“Career or Not?” от 2020 г. пък е английският вариант, пренаписан и доразвит за глобалната публика. Възможно е в крайна сметка тази версия да бъде най-четена. Немалко българи също предпочитат английския текст. 

След всяка от тези книги си казвах, че тя е последната. Но сега събрах вдъхновение за четвърта. Не се правя на професионален писател. Но в качеството си на икономист със силна идеология, с опит в политиката и в частния сектор като работодател и инвеститор, на човек с ясна гражданска позиция – съм дал стотици интервюта и имам над 100 статии на тема икономическа политика. Затова реших да обобщя идеите си в нова книга – в съответствие с новите реалности в световната икономика и геополитика. 

“NEXT.BG” е директно продължение и развитие на „Меню  за реформатори“.

Двете книги могат да бъдат прочетени паралелно, последователно или съвсем поотделно. Част от темите са сходни, но няма „плагиатстване“ от старата към новата. Дисциплинирано реших и спазих обещанието си да не препрочитам предишния текст, а да започна на „празен екран“. И двете книги са със сходни идеи, не съм променил възгледите си през годините. По какво се различават двете книги? 

• „Меню за реформатори“ е малко по-всеобхватна в областта  а икономиката и покрива по-широк набор от икономически и бизнес теми 

• В NEXT.BG са включени повече неикономически теми, т.е. тя е с по-широк разрез на държавното управление. 

Защо кръстих книгата “NEXT.BG”? 

Идеята книгата да се казва точно така пак не е моя, а е на дългого дишната ми колежка Мария Дивизиева. Но преди това използвах думата NEXT като заглавие на поредните икономически програми, изготвени от мен през 2020 – 21 – 22 г. 

Смисълът е в няколко посоки. Next на английски означава „следващ“. Вярвам, че книгата обобщава част от следващото поколение реформи, необходими за модернизацията на страната ни в разгара на 21 век. Които трябва да бъдат изпълнени от следващото, по-модерно поколение управленци и държавници. Израснали и възпитани след соца. Евентуално учили, работили или поне пътували по света. Чувстващи се у дома си и в европейските институции, и в американските компании, и в азиатските мегаполиси.  Владеещи нови професии, по-различни от политикономията от 80-те години на едно отдавна отишло си столетие. 

Искрено вярвам, че за да влезем в NEXT, трябва да се откажем  от PAST. За да победим в спора с изкуствения интелект, не се нуждаем от вехти мантри. Всеки футуролог ще ни каже, че в бъдещето са необходими просто ум, мечти и човеколюбие. Така си представям NEXT.BG. 

Скъпи амбициозен приятелю, 

Ти с кръвна група next ли си? Ти ли си the next? 
Хайде, действай, какво чакаш!  
България отдавна се нуждае от Реформи 3.0. 

Второ, първите букви от абревиатурата НЕКСТ може да се разшифроват като Национален Експертен Кабинет. От 2009 г. многократно смятах, че България се нуждае от непартийно експертно правителство в сянка, което да бъде полезен коректив и генератор на идеи за действащите, не особено впечатляващи и изобщо нереформаторски правителства след приемането ни в ЕС. Много  редовни, много служебни и все недостатъчно авангардни. 

Постарах се да не посочвам имена на политически сили. Споменавам имената на малко политически личности – основно, когато примерите са положителни. Т.е. целта ми е да коментирам политики, а не политици. "