„Най-краткото разстояние между човешките сърца за мен е българският език. Без никакво преувеличение. Но когато сред публиката има хора, които не говорят този прекрасен език, е хубаво да разберат. Смятам, че ги запалих да започнат да учат български език и това е една от надеждите ми тази вечер."

Това заяви известната българска писателка Здравка Евтимова пред български медии в Брюксел.

Тя представи творчеството си пред разнородна публика. Освен българи бяха дошли и белгийци. По тази причина разговорът бе воден на английски, който Евтимова не само владее, но и говори отлично.

С красноречието си Евтимова съумя да запали публиката не само по книгите си, но и по родния си Перник. Логично след края на срещата пред нея се изви дълга опашка за автографи.

Здравка Евтимова е почитател на руската култура, но е непоколебима в подкрепата си за Украйна срещу агресията.

„Изпитвам болка, тъй като съм майка на синове. Представям си руските майки, които посрещат синовете си в ковчези. Затова смятам, че Украйна трябва да победи в тази война“, сподели писателката.

И изрази мнение, че трябва да се помага и на руснаците, които се против тази война.

А на въпроса как би убедила българите, които са за Русия, Здравка Евтимова отговори така:

„Знам как съм събирала парите за моя апартамент от 52 квадратни метра, колко трудно ми е било да го изплатя, колко книги съм превела. Представям си как тези хора от Украйна са събирали да си направят гнездо и то за секунди да се срине.“