Хари Стайлс е големият победител на британските музикални награди "Брит", връчени тази нощ в Лондон, предадоха световните агенции.

Певецът спечели отличието в общо четири категории - за албум на годината за "Harry's House", за полово неутралната категория изпълнител на годината, за песен на годината за "As It Was" и за най-добър поп/ар енд би изпълнител.

Така Хари Стайлс постигна победа в четирите  категории, в които бе номиниран. При приемането на наградите той благодари и на бившите си колеги от бандата "One Direction".

"Имам толкова добри спомени от наградите "Брит", така че благодаря ви, че ми връчихте още няколко от тях. Добре е да съм си у  дома", пошегува се певецът, когато се качи на сцената, за да получи отличията. Той благодари на семейството си, че го е подкрепяло, обичало го е и е било търпеливо с него.

"И искам да благодаря на майка ми, която ме записа за участие в "X Factor" без да ми каже", каза още певецът и призна, че без майка си сега е нямало да бъде на сцената, за да приема наградите. По същата причина той благодари и на бившите си колеги от "One Direction".

На церемонията в Лондон британската инди поп група "Wet Leg" спечели "Брит" в две категории  -  за британска група и за най-добър нов изпълнител. Чаровната Беки Хил получи отличието в категорията за най-добър денс изпълнител. А групата "1975" бе отличена в категорията за най-добра рок банда. Британският рапър Aitch получи наградата в категорията за най-добър рап/хипхоп изпълнител.

Бионсе си тръгна с две награди "Брит" за най-добър международен изпълнител и за най-добро международно изпълнение за "Break My Soul". Ирландската банда "Fontaines D.C." получи наградата за най-добра международна група.

Момичешката банда "Flo" бе избрана за най-добър нов изпълнител, а Давид Гета за продуцент на годината, докато Кид Харпун стана композитор на годината.

Наградите "Брит" бяха връчени близо седмица след връчването на наградите "Грами". Церемонията се състоя в лондонската зала "О2 Арена" и водещ беше комикът Мо Гилиган.

Отличията бяха белязани от полемика, защото във водещата полово неутрална категория  - тази за изпълнител на годината, номинираните бяха все мъже. Ето защо Хари Стайлс припомни на церемонията имената на всички жени, които също са заслужавали да бъдат включени в нея, съобщава БТА.

На сайта на наградите БРИТ беше публикувано изявление на организаторите, в което се посочва, че полово неутралните категории са въведени, за да може творците да се оценяват "единствено въз основа на качествата и популярността на работата им, а не заради това кои са или как предпочитат да се идентифицират". В изявлението се посочва също, че организаторите "споделят разочарованието", че сред номинираните няма жени. "Ключов фактор е, че за жалост има относително малко успешни продукции от жени през 2022 г. в сравнение с тези, създадени от мъже".

Измежду 71 кандидати, които отговарят на условията и са попаднали в дългия списък, едва 12 на сто били жени. Миналата година жени спечелиха в 10 от 15-те наградни категории. Организаторите посочват, че 42 на сто от тазгодишните номинации са жени или групи с участието на жени, сред които Бионсе, Тейлър Суифт и Лизо, които са сред петимата претенденти за приза за международен артист на годината.