"Украйна се отнася топло България и към българското общество, което разбира какво прави Русия в Украйна. Президентът Радев обаче, предлага Украйна да застане на колене и да приеме, че няма да я има. Той не предлага мир, не предлага войната да се прекрати, предлага да застанем на колене и децата ни да бъдат убивани." 

Това заяви в неделя пред бТВ съветникът на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. С думите си той коментира последното изказване на българския президент Румен Радев, в което той обяви, че се надява, че България никога повече няма да изпрати оръжие на Украйна. Постоянната теза на Радев е, че по този начин се удължава войната и че всички, които искат да помагат на нападнат Киев са "войнолюбци". 

Подоляк подчерта, че Украйна "няма да капитулира, няма да загуби, няма да застане на колене". 

"Всеки един президент, на всяка една страна би казал това. Защото, ако това се бе случило на България, навярно и българите щяха да защитават своите семейства и деца", продължи той. 

Разбира се, не бе подмината и темата за разкритието на германския вестник "Ди Велт", че София е помогнала тайно в началото на войната на Киев, въпреки съпротивата на част от правителството на Кирил Петков.

На въпросът "трябва ли да се гордеем, че помогнахме на Украйна да се защити или трябва да се срамуваме, че не сме го направили открито и безплатно", човекът на Зеленски заяви: 

"Ще кажа следното - вие сте страхотна страна, която наистина много ни помогна. Вашият премиер сам ще реши кога е готов да говори за това публично. Не можем да говорим за това заради партньорските ни отношения с другите страни. Даваме право историческата мисия да бъде изпълнена от тях, а именно да разкажат кога, как и защо са подкрепяли Украйна и на какъв етап. Това, което касае България - мога да кажа следното: в най-тежките момент от войната, България наистина много помогна на Украйна и ние завинаги ще запишем това в нашите сърца."

Подоляк обаче отказа да каже какво точно е включвала българската помощ. 

Съветникът се обърна и към българските граждани, които вярват на руската пропаганда - че Украйна е убилава руски деца в Донбас, че това война на САЩ срещу Русия, че украинците са фашисти, нацисти и прочее твърдения на пропагандата. 

"Украйна е суверенна държава. Тук живеят нашите семейства, нашите деца. Това е нашият дом. Нито е в САЩ, нито другаде в Европа, нито в България, в това число не и в Русия. Нашият дом е този, който всеки ден е атакува от крилати ракети. Това са нашите домове, които всеки ден биват разрушавани. Нас ни убиват всеки ден. Застанете пред огледалото, погледнете себе си и отговорете за себе си на въпроса: как вие ще реагирате, ако някой нахлуе в дома ви и започне да ви убива. А защо Русия направи това? Защото Русия по друг начин не може да живее. Тя не инвестира своите пари в собственото си развитие, в собствения си комфорт, в собствените си хора. Русия винаги е инвестирала своите пари в това да отиде някъде другаде и да унищожи някого. Русия така е живяла винаги.

/.../

Искам пак да подчертая, че ние умираме само за своята територия и затова би било хубаво, когато ти погледнеш огледалото, обръщам се към всеки един гражданин на България, сам да си отговориш. Ще се държиш ли така, както украинците, ако си на тяхно място? Ние се отнасяме много топло към България. Ние считаме, че е прекрасна страна. И в най-трудния момент ни даде рамо. Историята ще сложи всеки на мястото му. Русия ще бъде записана там с черна боя. Не заставайте до нея - никога!"