Посолството на САЩ в Москва съветва американските граждани да не пътуват до Русия, а тези, които се намират на нейна територия, незабавно да я напуснат, посочвайки опасността правата им да бъдат грубо нарушени и ограничените възможности на мисията да им помогне.

"Не пътувайте до Русия поради непредсказуемите последици от непредизвиканото пълномащабно нахлуване в Украйна от руските военни сили, потенциала за тормоз и избирането на граждани на САЩ за задържане от служители по сигурността на руското правителство, произволното прилагане на местния закон, ограничени полети до и от Русия, ограничената способност на посолството да помага на гражданите на САЩ в Русия и възможността за тероризъм. Гражданите на САЩ, пребиваващи или пътуващи до Русия, трябва да напуснат незабавно. Бъдете с повишено внимание поради риск от неправомерно задържане", се казва в съобщение за пътуващите на сайта на посолството.

Посолството предупреждава, че Русия може да мобилизира мъже с двойн руско и американско гражданство и да ги мобилизира, без да им даде достъп до консулска помощ.

Съобщението припомня, че американски дебитни и кредитни карти вече не важат в Русия и възможностите за привеждане на пари от САЩ в тази страна са силно ограничени.

Същото се отнася и до пътническите полети и запазването на място в тях в кратък срок е трудно. Русия не разрешава персонала на американските дипломатически мисии да използва нейните въздушни превозвачи, се казва в съобщението.

Правото на събиране в Русия също е силно ограничено и американските граждани, които участват в неразрешени събирания или снимат без разрешение силите за сигурност, рискуват да бъдат арестувани, каквито случаи е имало, предупреждава посолството.