"Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок 21 на ул. "Охридско езеро" в София. Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг", е мнението на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), които тази нощ са направили оглед на съоръжението.

Това се посочва в съобщение на ДАМТН, цитирано от БГНЕС и Дарик радио. 

Снощи 61-годишен мъж загина в шахтата на асансьора. Падането му обаче не е случайно, защото според експертите той е отворил с отвертка вратата на 14-ия етаж, посочват от ДАМТН. Според съседи възрастният мъж бил инженер и многократно през годините е правил подобни "ремонти" по асансьора - било му хоби.

Проверката на ДАМТН е установила, че мъжът многократно е влизал и излизал по специално пригоден от него "мост" в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства.

"Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор, за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата", се посочва в съобщението.

За поддръжката се грижи фирмата "Асансьор МБ 97", а за надзора - "НБ Лифт контрол". Живеещите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията, информират от ДАМТН.

От агенцията апелират за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство по съоръженията.