Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер е регистрирано в 16:58 ч. в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика.

Трусът е бил с дълбочина 15 км и е регистриран на 102 км югозападно от Сибиу, на 107 км северозападно от Крайова, 137 км западно от Питещ, 166 км източно от Тимишоара, 179 км южно от Клуж-Напока, 183 км югоизточно от Арад, 196 км западно от Брашов“, информират още от института. 

Трусът е локализиран в областта Олтения.

Двадесет минути по-късно в същия район е последвал вторичен трус от 3 по Рихтер, отново на дълбочина 15 км.

"Беше силен трус за няколко секунди. Чувствах се страшно и странно на фона на случилото се в Турция", "Креслото се премести с мен", "Леглото и вратите на гардероба вибрираха", споделят пред сайта Зиаре жители на Сибиу, които са усетили земетресението.

За момента няма постъпили молби за помощ от пострадали граждани, нито информация за нанесени материални щети, съобщават от Института за спешни ситуации на окръг Горж.

Земетресението, регистрирано по-рано днес в Румъния, е било леко усетено във Видин, София, Враца, Монтана. Епицентърът му е в Югозападна Румъния, западно от активната зона Вранча, съобщи за БТА дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география - БАН.

Това земетресение няма връзка с опустошителното земетресение в Турция, защото става дума за различни разломи без пряка връзка между тях, уточниха от Института.

Друго земетресение с магнитуд 3,6 по скалата на Рихтер е разлюляло днес района на град Сисак в Хърватия в 16:17 ч. местно време, предаде агенция Хина, като се позова на Хърватската сеизмологична служба. Епицентърът е локализиран на 15 км южно от Сисак.

БТА