Буквално два дни след обявяването на втора порция от санкционирани българи по американския закон "Магнитски", в страната пристигна ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О'Браян. О'Браян, заедно с американската посланичка Херо Мустафа и посланикът на Великобритания Роб Диксън, проведоха среща с президента Румен Радев, подробности от която не бяха съобщени. На срещата е присъствала и вицепрезидентът Илияна Йотова, която малко по-рано през деня заяви, че имало сигнали, че "този списък ще продължи".

От кратко съобщение от прессекретариата на държавния глава става ясно, че сред обсъжданите теми, без изненада, е била правосъдната реформа.

Както е известно тя "катастрофира" в 48-ото Народно събрание - както по отношение на механизма за ефективно разследване на главния прокурор, предложен от министъра на правосъдието Крум Зарков, така и по отношение на антикорупционния закон (там имаше два проекта - на Зарков и на "Продължаваме промяната"). Мнозинството от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Възраждане" не позволи придвижването на тези проекти.

В петък, паралелно с обявяването на имената на Власислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, Александър Николов и Иван Генов от САЩ, британското правителство също обяви санкции - за две от лицата по първия списък "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков. В последствие посланик Диксън посочи, че британското правителство има доказателства.

"Модернизацията на България изисква прозрачност на законодателния процес и ефективната работа на правораздавателната система", е заявил Радев по време на днешната среща. Президентът подчертал също така, че обществото ни очаква следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията.