Израелските депутати днес си отправиха взаимни нападки заради плановете на правителството за реформа на съдебната система, докато десетки хиляди демонстранти протестираха пред сградата на Кнесета, а президентът Ицхак Херцог предупреди за риска страната да изпадне в "конституционен колапс", предаде Ройтерс.

Плановете, които биха дали на десния премиер Бенямин Нетаняху по-голям контрол върху съдебната система и биха отслабили правомощията на Върховния съд да отменя закони или да се произнася срещу изпълнителната власт, предизвикаха гневни протести в цял Израел от седмици насам.

Конституционната комисия на Кнесета гласува днес за изпращане на първата част от законопроекта за първо четене след бурно начало на заседанието на комисията, на което някои депутати бяха изведени принудително, след като скандираха "Позор, позор!".

Докато депутатите си размениха обиди като "фашист" и "предател", а един избухна в сълзи в Кнесета, отвън започнаха да се събират тълпи от протестиращи, които се стичаха към сградата на парламента.

Нетаняху, който е обвинен в корупция, в каквато отрича да е замесен, заяви, че промените са необходими, за да се възстанови балансът в системата и да се обуздаят някои съдии, които превишават правомощията си и се намесват в политическата сфера. Критиците му обаче твърдят, че съдебната реформа е равнозначна на преврат и ще унищожи демокрацията в Израел, посочва Асошиейтед прес. Те твърдят също, че Нетаняху, който е подсъдим по няколко обвинения за корупция, е в конфликт на интереси в този случай.

БТА