Повече от четири милиарда души по света са били засегнати през миналата година от спирания на достъпа до интернет и до социалните мрежи, като около половината от случаите са били в Азия, сочи годишният доклад на нидерландската компания "Сърфшарк", предаде ДПА, на която се позовава БТА.

Докладът обобщава ключови моменти от развитието на глобалната интернет цензура, включително юридическия контрол, потискането или манипулацията на това, което може и не може да бъде гледано, теглено или публикувано в интернет.

През 2022 г. най-много цензура е налагана в Русия, Индия, Иран и в спорната територия на границата между Индия и Пакистан Джаму и Кашмир, посочва нидерландската компания. Джаму и Кашмир е регионът с най-много регистрирани прекъсвания на интернета, като от 2019 г. насам там има безпрецедентни интернет ограничения, изцяло свързани с "политически сътресения".

В Индия ТикТок е забранен от юни 2020 г., а в началото на инвазията в Украйна Русия блокира ключови социални платформи. За да се овладеят местните протести срещу войната, бе ограничен достъпът до Туитър, а малко по-късно и до Фейсбук, и до Инстаграм. Москва спря и достъпа до големи международни сайтове за новини.  

Смъртта на Махса Амини след ареста ѝ от иранската нравствена полиция през септември предизвика масови протести в провинция Кюрдистан и останалата част на Иран. В резултат на това интернет услугите бяха прекъснати почти изцяло, масово бяха засегнати и мобилните оператори. Достъпът до Инстаграм и УотсАп е ограничен в цялата страна.

Що се отнася до другите части на света, УотсАп остава забранен в Оман, а Туитър, Фейсбук и Ютуб са забранени в Китай от 2009 г. насам.

През 2022 г. са регистрирани общо 78 случая на интернет ограничения. Прекъсването на интернет връзката е траело средно по 33 часа, а средната продължителност на цензурата в социалните мрежи е била 114 дни.

Националните протести и политическите сътресения са били основният катализатор за интернет цензура.

Според доклада най-ненавижданата социална мрежа сред авторитарните правителства е "Фейсбук".

Прекъсванията на интернета през 2022 г. са продължавали най-дълго в Буркина Фасо, Русия и Азербайджан.