Повече от хиляда души се събраха на различни гари в цялата страна в знак на протест срещу спирането на влаковете, въпреки обещанието на транспортния министър Ивайло Московски, че повече композиции няма да бъдат спирани и ще се преразгледа ситуацията с онези, които вече не се движат.

Само в Горна Оряховица протестиращите железничари и недоволни от спирането на гражданите влакове бяха над хиляда души, предаде Дарик радио. Мотото на митинга бе: „Не” на разрухата в българската железница".

„В много краища на страната няма алтернативен превоз", коментираха синдикатите.

По техни данни само в Североизточна България вече са събрани над 12 000 подписа срещу спирането на композициите.

„Няма да допуснем унищожаването на българската железница и няма да отстъпим от своите искания", твърдят железничарите.

Те настояват да се осигурят средства за финансирането на железниците, да не се спират повече влакове, да не се закриват гари и да не се съкращават хора.

Протестиращите поискаха спешно решаване на проблемите в българската железница в документ, който ще бъде изпратен до Народното събрание и премиера Бойко Борисов.

Междувременно към протестите срещу спирането на влаковете в страната се присъединиха и хора от София.

Протестиращи в София.

Около 11 ч на Централна гара се събраха стотина души, извигнали лозунги. Хората заявиха, че демонстрациите са в следствие на системните проблеми с БДЖ.

Протестиращи служители на БДЖ на Централна гара в столицата.

От „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" поканиха премиера Бойко Борисов да се повози заедно с тях с обедния влак до Банкя, за да чуе проблемите им.

Служители на железниците демонстрираха в София колко е дълга подписката срещу промените в БДЖ.

Служители на БДЖ протестираха и във Варна. Десетки служители на железопътната компания се събраха на жп гарата в града. Промените в разписанието на влаковите композиции изкараха и десетки жители на врачанското село Бели Извор на протест.

Събирането на подписката продължава и във Варна.
Варненци също издигнаха плакати и знамена в защита на работата си.

„Явно намеренията са да се закриват железниците. Протестираме по една единствена причина – хората да могат да ходят на работа, а децата – на училище”, каза пред бТВ кметът на Бели Извор Кирил Илиев.

В Шумен железничарите, които също се вдигнаха на протест, пък поискаха оставката на ръководството на БДЖ. На жп гарата в града се събраха около 100 служители, техни близки и хора от Шумен и региона, които всеки ден пътуват с влакове.

„Въпреки че повече влакове няма да се спират ние искаме ясна стратегия за развитието на железницата в дългосрочен план. Искаме железницата да стане приоритет", заяви Румен Иванов - председател на синдикалната организация на работещите на шуменската гара.

Обявеният мирен протест на Цетрална гара в Пловдив днес не се състоя,  защото събитието не получило разрешение за провеждане, но продължава събирането на подписка срещу спирането на влаковете и за защита на работещите в системата на железниците.

„За 3 дни сме събрали 650 подписа само в Пловдив и 15 хиляди в цялата страна", каза пред Дарик радио Стефан Петров от организаторите. Според него подписите си под исканията слагали пенсионери, студенти и ученици, както и редовни пътници.

В същото време кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов се присъедини към организирания граждански и синдикален протест на жп гарата в града, който по-рано през деня блокира движението на влака Бургас-София.

„Ще останем единни и няма да отстъпим от исканията си. Става въпрос за хляба на хората, искаме си влаковете", каза Кабаиванов пред протестиращите.

Подписката срещу спирането на композициите и уволняването на служители от БДЖ ще продължи до 31-ви януари, след което ще бъде предадена на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски. 

Междувременно министърът съобщи, че осем от спрените влакове, които минават през Карлово, ще бъдат възстановени, предаде БНР. БДЖ ще си получи орязаните 40 млн. лева от държавната субсидия.

"Решението беше взето вчера и трябва да бъде одобрено от Министерския съвет в сряда", обясни Московски.

Прехвърлянето на тези 40 млн. лева ще позволи да се отмени неправилно взетото решение за спиране на 90 влака от 1 февруари и да бъдат пуснати повечето от спрените преди дни 38 влака, добави транспортният шеф. По думите му министерството ще изпълни всички искания на кмета на Карлово, за да се намали напрежението.