УЕФА се извини на “Ливърпул” за това, че първоначално хвърли вината върху на феновете на клуба за хаоса, помрачил миналогодишния финал в Шампионската лига в Париж.

"Реал" (Мадрид) спечели с 1:0, но двубоят започна с 36 минути по-късно, тъй като десетки хиляди запалянковци не можеха да влязат навреме на "Стад дьо Франс". Наложи се френската полиция да използва сълзотворен газ и сила срещу хора, които имаха редовни билети.

УЕФА и френските власти заявиха, че причина за проблемите били отпечатани фалшиви билети, както и огромен брой фенове без право на вход. Всичко това довело до хаос пред вратите. Случаят бе даден на независима комисия, която заяви, че не намира подобни доказателства. Това бе първият сигнал, че гафът не е породен от островитяните.

"От името на УЕФА още веднъж бих искал най-искрено да се извиня на всички, които пострадаха при разигралите се събития без да имат най-малка вина, заяви генералният секретар на организацията Теодор Теодоридис. - Мачът трябваше да бъде празник на върха на клубния сезон в Европа. По-специално искам да се извиня на феновете на "Ливърпул" за преживяванията, които имаха по време на срещата, както и за съобщенията, разпространени преди и по време на срещата, вменяващи вина. Те бяха обвинени несправедливо за забавянето на началния съдийски сигнал." 

Докладът на независимата комисия съставлява обобщения, доказателства и показания в рамките на 220 страници. Неин председател е Тиаго Брандао Родригеш, член на португалския парламент. В нея влизаха също така юридически, полицейски консултанти и специалисти по организиране на събития, както и представители на фен групи.

Комисията разкритикува действията на парижката полиция за това, че не е работила съвместно с други заинтересовани в случая страни, участващи в организацията на финала. Не е предотвратила или отстранила проблемите на входовете на стадиона. Също така използването на сълзотворен газ и лютив спрей е намерено за неоснователно и прекалено прибързaно, без достатъчно основания да се прибегне до такива мерки.

"УЕФА има централна роля в организацията на финала и невъзможността да обезпечи нужната безопасност, отсъствието на съвместно сътрудничество и липсата на опити да бъдат елиминирани организационните проблеми в самия ден се явяват първият проблем на безопасността. Френската федерация по футбол носи отговорност заедно с полицията като страна, предоставяща стадиона си", се казва в заключенията.

Също така комисията смята, че този казус трябва да послужи като "тревожен сигнал" за страната преди провеждането тази година на Световното първенство по ръгби и на Олимпийските игри догодина. Финалът през миналата година трябваше да се играе в Санкт Петербург, но УЕФА го премести заради войната в Украйна.

Съгласно данни на Министерството на вътрешните работи на Франция повече от 100 човека бяха задържани за различни нарушения на обществения ред на стадиона и в района на фензоните преди началото и по време на самата среща. В сблъсъците пострадаха седем служители на полицията.

По-рано вчера ръководството на "Ливърпул" изрази разочарование от изтичането на материали от доклада на комисията в медиите.

"Изключително разочароващо е, че доклад с такова значение, такава важност за живота на футболните привърженици и бъдещата безопасност, се вижда излязъл в медиите и публикуван по този начин, се казва в изявление на "Ливърпул". - Изминаха повече от осем месеца работа на независимия панел и е правилно да публикуваме съдържанието на доклада заради нашите поддръжници по подходящ начин. Ще изчакаме да получим по официален път решенията им и всички становища".

В "Ливърпул" смятат за цинична добавката, "че е забележително, че няма загинали хора" и се надяват, че ще бъдат оценени и действията на привържениците на "червените" - "фундаментални" за предотвратяване на катастрофа, посочи клубът от "Анфийлд".

Шампионската лига се завръща с интересни сблъсъци тази вечер

Тази вечер от 22 часа са първите осминафинали. "Пари Сен Жермен" приема "Байерн" в поредна класика между двата клуба. Френският първенец не е във форма напоследък, като изпитва и трудности с контузени.

Все пак се очаква Лео Меси, Марко Верати, а много вероятно и Килиан Мбапе да са готови за сблъсъка.

"Милан" пък посреща "Тотнъм". Това е първо появяване на "росонерите" в елиминациите на турнира от 2014 г. насам. 

В сряда са двубоите "Брюж" - "Бенфика" и "Борусия" (Дортмунд) - "Челси". Първите осминафинали продължават другата седмица, след което започват реваншите.