Банкси избра да вкара силно и актуално - особено за България в последните години, послание срещу насилието над жените в иначе изпълнения с доста сладникави моменти празник 14 февруари, известен като Деня на влюбените. Вместо балони, сърца, рози, бонбони, мечета и т. н. графити артистът пусна в Инстаграм своя стенна рисунка, изобразяваща традиционния образ на домакиня с насинено и затворено от бой око и избит зъб. Тя е в три различни плана, а под най-близкия се чете надписът: "Спирала за мигли за Деня на св. Валентин".

Творбата се появи на стена в Маргейт, Кент. Изобразява карикатурна картина на домакиня от 50-те години на миналия век с жълти ръкавици за почистване, която бута мъжа си (не е ясно в какво състояние) във фризер. Жената се усмихва въпреки подутото си око и липсващия зъб.

Последно Банкси пусна свои стенни рисунки от Украйна, заедно с видео, а после през декември обяви, че обявява на търг свои 50 работи, като средствата ще отидат за благотворителност в помощ на украинския народ.

В България статистиката за домашно насилие над жени и деца става все по-мрачна. Въпреки това последният парламент отново не прие законодателни промени, които затягат контрола над насилниците и правят опити за по-сериозна работа за превенция в предотвратяването на тормоза, насилието и стигането до фатален край. Един от аргументите на лидерката на БСП Корнелия Нинова соцпартията да е против измененията се оказа браненето на традиционното семейство от джендър опасността. В това време черната хроника на убити, от бивши и настоящи партньори, жени расте неумолимо.