България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург за над 320 000 лв,. след като е допуснала да се развалят 26 000 бутилки от ирландската напитка "Бейлис" (комбинация от уиски, кафе и сметана, която в крайна сметка може да се развали при неправилно съхранение извън хладилник, б.р.)

Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни стоки „Авенди“ е осъдил държавата, след като в продължение на година и четири месеца властите отказвали да изпълнят съдебно решение и да му бъдат върнати хиляди иззети бутилки с алкохол. Част от тях се развалят, а опитите му да получи обезщетение у нас са безуспешни.

За парадоксалното дело днес разказва правният сайт "Лекс".

Всъщност ЕСПЧ с решение още от 2020 г. отсъжда, че е погазено правото на собственост. Тогава обаче ЕСПЧ не се произнася за размера на обезщетението, като дава възможност на властите у нас да се споразумеят с фирмата. След като това не се случва, днес съдът определя сумата, която България трябва да плати на „Авенди“ - 165 000 евро.

Историята за 54 000 бутилки и много развален „Бейлис“

Историята започва през януари 2005 г., когато полицията във Варна, която разследва други лица, претърсва склад, в който има стоки на „Авенди“ и иззема над 50 000 бутилки с алкохол. Те са изпратени в склад на данъчните в Добрич. Наказателното дело приключва с оправдателни присъди, но съдът забравя да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.

Дружеството настоява те да му бъдат върнати незабавно, тъй като сред тях има над 26 000 бутилки с ликьор "Бейлис", чийто срок на годност има опасност да изтече. Все пак още на 7 декември 2005 г. съдът разпорежда фирмата да си получи иззетата стока.

Това обаче не се случва, защото се намесват данъчните, които започват административно-наказателно производство срещу "Авенди", тъй като бутилките с алкохол били без бандерол и на това основание ги задържат. Така започва нова съдебна сага, която на свой ред завършва през декември 2006 г., когато Окръжният съд във Варна отказва да накаже дружеството, тъй като констатира, че бутилките са в процес на внос, дружеството е имало бандероли за тях, но тъй като още не са поставени, ги съхранява в склад. Т.е. няма нарушение.

През цялото време дистрибуторът на алкохол се опитва да си върне стоката, като пише на данъчните в Добрич и Варна, на полицията и съдилищата в морския град и така до 30 март 2007 г., когато иззетите хиляди бутилки с алкохол са му върнати.

Срокът на годност на 26 743 бутилки с „Бейлис“ обаче е изтекъл през септември и октомври 2006 г.

В рамките на цялата сага през 2008 г. „Авенди“ логично предявява иск срещу НАП по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Дружеството претендира за обезщетение за вреди и пропуснати ползи по отношение на бутилките „Бейлис“, чийто срок на годност е изтекъл, и за невъзможността да ги продаде, както и за невъзможността да се разпореди с напитките. Административен съд- София град дели сагата на три отделни дела и фирмата ги губи до едно.

"Лекс" днес припомня, че преди две години ЕСПЧ прие, че задържането на над 50 000 бутилки с различен алкохол след 7 декември 2005 г. не почива на законно основание и е нарушено правото на собственост на „Авенди“. Предвид този извод и обстоятелството, че дружеството е отправяло многократни искания за тяхното връщане, съдът в Страсбург приема, че то е изчерпило вътрешноправните средства за защита.

За продажна цена на над 26 000 бутилки с луксозната напитка фирмата дори претендира 234 000 евро, които включват и 9600 евро за акциз. ЕСПЧ обаче определи, че дружеството трябва да получи 115 000 евро.

Той уважава само частично претенцията на дружеството за пропуснати ползи и вместо исканите 95 000 евро, му присъжда 35 000 евро. ЕСПЧ определя компанията да получи и 15 000 евро за лихви за забава.