Ники Хейли, бившата губернаторка на Южна Каролина и посланичка на САЩ в ООН, обяви кандидатурата си за президент във вторник, превръщайки се в първия голям съперник на бившия президент Доналд Тръмп за номинацията на Републиканската партия през 2024 г., предаде Асошиейтед прес.

Съобщението, направено във видео, бележи обрат за бившата членка на кабинета на Тръмп, която каза преди две години, че няма да предизвика бившия си шеф за Белия дом през 2024 г. Но тя промени решението си през последните месеци , цитирайки наред с други неща икономическите проблеми на страната и необходимостта от „смяна на поколенията“, насочване към възрастта на 76-годишния Тръмп, отбелязва агенцията.

Ти трябва да знаеш това за мен. Не се примирявам с хулигани. И когато им го върнеш, ги боли повече, отколкото ако носиш токчета“, каза Хейли. „Аз съм Ники Хейли и се кандидатирам за президент.“

51-годишната Хейли е първата в дългата редица републиканци, които се очаква да стартират кампании през следващите месеци за изборите през 2024 г. Сред тях са губернаторът на Флорида Рон Десантис, бившият вицепрезидент Майк Пенс, бившият държавен секретар Майк Помпео и сенаторът Тим Скот от Южна Каролина.

„Върхушката във Вашингтон ни проваляше отново и отново, и отново. Време е ново поколение лидери да преоткрият фискалната отговорност, да осигурят нашите граници и да укрепят нашата страна, нашата гордост и нашата цел“, каза Хейли във видеото.

Хейли отбеляза, че е дъщеря на индианци от родния си Бамбърг в Южна Каролина, че се е чувствала "различна", но по съвета на майка си винаги е търсела сходствата, а не разликите между хората. 

"И моите родители и близки всеки ден ми напомняха колко благословени сме да живеем в Америка”, каза тя.

Тя напомни за външнополитическия си опит и за това, че два пъти е избирана за губернатор на Южна Каролина, където сблъсъци през 2015 г. взеха девет жертви. Тогава тя призова да бъде махнато знамето на някогашната Конфедерация (южните щати в Гражданската война 1861-65 г.) от обществените сгради в щата.