Западните съюзници ще дадат на Украйна способности, които да ѝ помогнат да устои на руските атаки и да започне контранастъпление през пролетта, но още нямат решение тази помощ да включва и бойни самолети.

Това каза днес в Брюксел американският министър на отбраната Лойд Остин пред колегите си от НАТО, с които обсъди актуалните нужди на Киев от военна помощ. Преди започващата двудневна среща министрите заседаваха заедно с украинския си колега Олексий Резников във формат "Рамщайн" - контактната група Украйна-НАТО носи името на американската база на ВВС в Германия, където започна оперативната работа по осигуряване на военната помощ. 

"Контактната група даде да се разбере, че ние ще подкрепим борбата на Украйна за свобода дългосрочно и ще ѝ помогнем да устои и да напредне през пролетната контраофанзива", каза Остин във встъпителни думи, публикувани на уебсайта на Пентагона. "С единство и спешно пак ще осигурим подкрепата, която сме обещали на Украйна. Ще дадем в ръцете на украинските сили способности, които да интегрират на бойното поле".

На пресконференция по-късно обаче шефът на Пентагона уточни, че още няма решение съюзниците да дадат на Украйна бойни самолети.

“Нямам съобщения, които да направя за самолети днес", каза Остин.

По-рано днес Резников очерта пред украинските медии дневния ред на сегашния “Рамщайн”. По думите му той включва защитата на украинското небе, по-специално „чрез участието на авиационна платформа“. Очевидно тук става дума за преговори за предоставяне на Украйна на западна авиация. 

Другите точки са развитието на "танковата коалиция", формиране на устойчив резерв от боеприпаси, програми за обучение на украинската армия, логистика - поддръжката и ремонта на оборудването.

Остин припомни, че западните съюзници са доставили и обещали на Украйна оръжия и боеприпаси на обща стойност около 50 милиарда американска долара от началото на войната преди година. Той обобщи главното в досегашната подкрепа така:

“Съединените щати, Германия и Холандия работят заедно за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна.Франция и Италия работят за осигуряване на система за противовъздушна отбрана SAMP/T. И консорциум от държави – включително Германия, Полша, Канада, Португалия, Испания, Норвегия, Дания и Холандия – работят заедно, за да предоставят бойни танкове Leopard на Украйна. За по-голяма бронирана мощ Съединените щати, Чехия и Холандия предоставят съвместно повече от 90 танка Т-72. Това е в допълнение към последното дарение на Полша на Т-72. Обединеното кралство предостави компания от основни бойни танкове Challenger и работи с няколко държави, за да осигури повече боеприпаси за защитниците на Украйна”.

Западните държави дадоха да се разбере, че колкото по-тежко и сложно е военното оборудване, колкото повече поддръжка, инфраструктура и компетентност изисква то, толкова повече време ще изискват доставката му и подготовката на украинските военни да си служат с него. Част от нея вече е в ход в страни като Обединеното кралство, Германия и Полша.

"Разбира се, нашата цел не е само да осигурим оборудване. Тя е да осигурим пълни и трайни способности", добави Остин. "Днес ще продължим да говорим за интегриране и синхронизиране на нашата подкрепа, така че Украйна да има надеждни бойни способности".

Министрите разгледаха още интегрираното обучение на украински военни, което се провежда в цяла Европа и обсъдиха индустриални инициативи, които ще помогнат за подкрепата на Украйна в дългосрочен план.

Що се отнася до доставката на бойни самолети за Киев, западните лидери и до днес не са съвсем категорични както по технически причини - инфрастрактура, поддръжка, обучение - така и по политически, дали Русия би приела това като пряка намеса на НАТО във войната.

Днешната среща в Брюксел извика подобна реакция от Москва

Говорителят на Кремъл Дмитрий Пескон заяви, че "ръководеният от САЩ" военен алианс НАТО всеки ден демонстрира своята враждебност към Русия и е все по-замесен в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"НАТО е организация, която е враждебно настроена към нас и която доказва тази враждебност всеки ден", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Тя прави всичко възможно, за да направи участието си в конфликта около Украйна възможно най-ясно", добави Песков.

Москва заяви, че доставките на оръжия за Украйна от страните от НАТО ненужно удължават конфликта и увеличават възможността за по-нататъшна ескалация. Киев и Западът казват, че доставките на модерна военна техника са от решаващо значение за подпомагане на Украйна да се защити от настъплението на Русия, припомня Ройтерс.

Путин допусна две големи стратегически грешки, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Руският президент е подценил силата и смелостта на народа и въоръжените на Украйна, както и решимостта и единството на НАТО и партньорите й.