Целенасочена руска ракетна атака срещу хуманитарни работници в Бахмут е причина за смъртта на американец и раняването на двама норвежци, пише днес "Ню Йорк таймс", позовавайки се на видеоматериал, заснет от очевидец.

Нападението е станало на 2 февруари и негова жертва е американският доброволец Пийт Рийд.

Вестникът пише, че видеото на изстрела срещу хуманитарните работници, които са помагали на цивилни в Бахмут, е заснето с телефон от Ерко Лайдинен, естонски доброволец от организацията "Франтлайн медикс" (Frontline Medics).

Анализът кадър по кадър е показал, че ударът е нанесен от противотанкова управляема ракета "Корнет" с лазерно насочване, която има обсег от около 5 километра. С подобни оръжия военните си служат, когато виждат целта, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Виждат се Рийд и колегите му пред бял микробус, с който са правили хуманитарните доставки. Ракетата, летяща успоредно на земята, удря директно микробуса.

Естонският доброволец казва, че камерата на колата му също е записала епизода и че кадрите показват и втора ракета, която е била насочена към друга кола, но не я е улучила. 

Видео: Телеграм

Не е ясно  дали руснаците са знаели, че стрелят срещу хуманитарни работници. Колоната обаче е била обозначена като хуманитарна. Върху една от колите ясно е личал червен кръст. Белият микробус Mercedes-Benz обаче е нямал никакви ясно видими медицински маркировки. Хуманитарните доброволци са били невъоръжени, но поне един от тях е носел военно камуфлажно облекло.

Снимка, публикувана от "Уолстрийт джърнъл", показва ранен норвежки медик, който бяга от мястото на атаката. На нея се вижда и линейка с червен кръст от другата страна на улицата.

33-годишният Пийт Рийд е бивш американски морски пехотинец. Той е основател и председател на борда на организацията "Глоубъл риспонс медсин" (Global Response Medicine). Медицинските доброволци от Норвегия Сандер Сьорсвен Трелвик и Симон Йонсен са ранени, пише "Ню Йорк таймс".

Полумъртъв град

Малко под 5000 цивилни се намират все още в Бахмут, заяви висш украински служител, цитиран от днес от германската агенция ДПА. Тя отбелязва, че руските войски от месеци се опитват да превземат стратегическия град, който преди войната имаше 70 000 жители. 

В Бахмут трябва да останат възможно най-малко хора, каза военният управител на Донецка област Павло Кириленко, като уточни, че доставките за оставащите хора ще бъдат осигурени.

На други места в Донецка област продължават боевете около Угледар, Мариинка и Авдеевка, казват представители на украинските власти, цитирани от БТА.