Евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) се възмутиха от изказването на доскорошния си колега Силвио Берлускони за  украинския президент Володимир Зеленски.

Преди два дни бившият премиер, доскорошен евродепутат и настоящ италиански сенатор и лидер на партия „Форца Италия“ заяви, че ако Зеленски не е атакувал Донбас, нямало да има руско нахлуване.

От ЕНП веднага са поискали от „Форца Италия“ разяснения, както и позиция на нейния зам.-председател Антонио Таяни, който е вицепремиер и външен министър. Партията е част от ЕНП.

„Те заявиха, че и партията, и нейните членове, участващи в правителството на Джорджа Мелони, са имали ясна позиция за Украйна и политиката на ЕС за санкции срещу Русия. Това е абсолютно недопусткимо изказване на един партиен лидер. Няма извинение, че в някоя италианска област имало регионални избори“, коментира за Клуб Z българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев.

На припомнянето, че Берлускони посети заедно с Владимир Путин окупирания Крим през 2015 г. и не крие приятелството си с него Ковачев отговори:

„Това са изключително неприятни части от характера на г-н Берлускони. В момента има война. Преди нея можеше да се приеме, че някой има собствени личностни свойства в изразите и поведението си. Но когато става въпрос за тази война срещу украинския народ, тази безпардонна агресия и десетките хиляди жертви, това не може да бъде извинено.“

Евродепутати от ЕНП от балтийските страни са сериозно разгневени от думите на Берлускони, пише „Политико“ и цитира техни изказвания.

„Мисля, че Берлускони е миналото, а не бъдещето на Италия и „Форца Италия“, каза литовката Раса Юкнявичиене.

Той е или сенилен, или корумпиран от Путин, отговаря на въпрос на „Политико“ естонецът Рихо Терас.

А думите на Берлускони той коментира така:

„Бръщолевения на старец, който трябва да се оттегли. Берлускони не е способен да разбере ключови факти – руската война и геноцида срещу украинския народ.“

Италианският политик и медиен магнат е на 86 години.