Последният конгрес на БСП вероятно ще остане в историята на Столетницата като "кървав", след като страничните наблюдатели станаха свидетели на реален сблъсък между поддръжниците на лидера Корнелия Нинова и т.нар. вътрешната опозиция. Той бе белязан с викове "Оставка!" за Нинова и с разправа на охраната с инакомислещите, което доведе до ад хок предложението на ръководството да бъдат изключени 14 социалисти, в голямата си част млади хора.

Мнозинството делегати реши да изхвърли от партията искащите оставката на лидера Ваня Добрева,Светлана Шаренкова, Ралица Андреева, Ани Пиринска, Петя Михалевска Петър Витанов, Валери Жаблянов, Мартин Жлябинков,Ленко Петканин, Николай Бериевски, Костадин Дурчов, Атанас Атанасов и Петко Димитров. Конгресът не се съобрази с решението на съда, който възстанови изключения преди това Кирил Добрев, като отстрани и него.

Последва вълна от напускащи партията, в т.ч. на нейни знакови лица, а изключените ще се обърнат към съда. Сред тях е и Петър Витанов, евродепутат на левицата, с когото Клуб Z разговаря за събитията от изминалите дни.

Г-н Витанов, на какво се надявахте вие т.нар. вътрешни опозиционери като се разбунтувахте по време на конгреса, след като силите бяха преброени още на предходния през януари миналата година. Тогава мнозинството делегати реши да не констатира подадената от Нинова оставка. Т.е. поддръжниците на лидера просто са повече от вас.

Поддръжниците на Нинова са мнозинство само в конгресните зали, където могат да се приложат апаратни хватки като на Брежнев. Иначе според мен мнозинството от левите избиратели отдавна е снело доверие от ръководството.

Какви апаратни хватки визирате?

Да слагаш гавази по порталите, да не даваш микрофона на тези, които искат да се изкажат, но не са от "твоите", да подменяш делегати с такива, които са политкоректни, да подменяш преброители, на които предварително задаваш какво число трябва да излезе накрая... Това е мракобесие, на което и Лаврентий Павлович Берия би завидял. А ние просто се борехме за правда - да си кажем, да си кажем, че бедата се нарича това ръководство.

Обръщате се към съда. На какво разчитате, като се има предвид, че той възстанови и Кирил Добрев, но ръководството не се съобрази?

Че манипулираха с броя - манипулираха, че няма право да ни изключва този орган (конгресът) - няма право. И убеден съм, съдът ще постанови, че сме неправилно изключени. Въпреки че видяхме как ръководството се постави над него с еднолично решение на един самозабравил се кръжок.

Но това не е най-важното. Важното е какво послание огласяваме. А то е, че БСП наистина се превърна в антиевропейска партия, превърна се в антидемократична партия, превърна се в партия, която е скарана със самата себе си, превърна се в партия с двойни стандарти по отношение на корупцията, превърна се в партия, която вместо, както ни бяха обещали, ще дава път на младите, изключва младите. Остана една клика около госпожата, която клика е родена по времето на Царска България или малко след това. 

Ето, за това ме боли, а не че съм сред изключените. Проблемът е, че изключваш трима професори, десет младежи. Всички те са хора генерационно обвързани с тази партия. Човек се чувства омерзително, когато години наред е защитавал някаква кауза, когато е възпитан и расъл с определени ценности и накрая някой, който идва да ликвидира, си мисли, че може да си играе с неговото политическо бъдеще.

Упреците към вас са, че не е сега моментът, в навечерието на избори, да се разклаща партията и да се иска смяна на лидера. В този смисъл бяхте обвинени, че работите за интересите на други партии, нарекоха ви "клиентелисти".

Разчитахме на доблестта, на чувството за отговорност. Защото в цивилизования свят като загубиш катастрофално осем последователни избора и резултатът ти се срива, ако наистина си лидер, трябва да умееш да предаваш щафетата. Но тъй като видяхме, че чувството на доблест отсъства, поискахме още миналия октомври спешен конгрес, веднага след изборите, за да можем да избегнем тази ситуация. Както знаете, ръководството не позволи това и го насрочи за февруари.

Сега предстоят нови избори, а вероятно после и избори две в едно и ако искаме въобще тази партия да съществува, сега беше моментът. В крайна сметка през последните две години през четири месеца сме на избори. Не можем да се съобразяваме вечно с това, даже напротив - аз казвам, че ако ние решим проблема на БСП вътре, ще решим и проблема на политическата система в България.

По повод "клиентелизма": Ама кой от нас е работил с други или за други партии?! Корнелия Нинова ни включи в коалиция с идейните ни противници - "Демократична България". После направи лидерска среща и се събра с Бойко Борисов, като имаше недвусмислени сигнали, че двамата са готови да направят опит за общо управление. Ами те и сега гласуваха нон-стоп заедно - гласуваха председател на парламента, върнаха хартията в изборния процес, отстраниха шефа на Сметната палата. Коалиция са, но ги беше срам да си го кажат! 

Вчера партията напуснаха над 100 пловдивски социалисти и бяха определени като "служители на едрия капитал", т.е. на Георги Гергов - да го кажем, едно мекано казано спорно лице и за обществеността, и за БСП. Не е ли това изчистване на БСП от такива "служители"?

Аз Георги Гергов не го познавам. Казвали сме си "Добър ден" и дотам. Но има няколко сатанизирани образи като Гергов, Сергей Станишев, Кирил Добрев и още няколко, които ръководството разнася като плашила и се опитва да свърже с тях всеки недоволен. 

Ние не работим за никой друг, освен за промяна, която ще гарантира, че БСП няма да се удари челно с 220 километра в час в тази стена, към която са ни подкарали Корнелия Нинова и интелектуалния кръг около нея.

Очаквате ли още доброволно напуснали?

Има постоянно напуснали, това не е процес, започнал след конгреса. Аз спирам социалисти да не напускат! Убеждавам ги да стоят в партията, защото може би ще дойде по-добър ден, в който да си член на Българската социалистическа партия може да бъде отново повод за гордост.