Заради технически проблеми в „Луфтханза“ днес летището във Франкфурт бе принудено за затвори и да спре всички излитания. Кацащите самолети се отклоняват към други места.

Проблемът е в компютърното обслужване и най-вероятно е възниквнал заради строеж на железницата. В момента контролът на въздушното движение в Германия (DFS) вече не насочва самолети към летище Франкфурт. Това се прави, за да се предотврати запълването на хъба, както потвърди говорител на DFS в сряда. Самолетите се пренасочват към други летища, като Нюрнберг, Кьолн или Дюселдорф.

Международните полети също ще бъдат засегнати от затварянето на страната, което означава, че много пътници с трансфер ще пропуснат връзките си.

Освен това самата авиокомпания спря всички излитания от Франкфурт по обяд. Говорителка във Франкфурт обясни, че се работи интензивно по намирането на решение. Кризисен екип се събира в централата на „Луфтханза“ на летището.

От сряда сутринта компютърните системи на „Луфтханза“ за качване на борда, наред с други неща, вече не работят. Първоначално не беше известно колко пътници и полети общо са били засегнати.

Според оценките на компанията сериозните проблеми са били предизвикани от строителни работи по железопътна линия във Франкфурт. Твърди се, че във вторник багер е прерязал няколко оптични кабела на „Дойче Телеком“. Особено в района на Франкфурт много клиенти на „Дойче Телеком“ нямат нито интернет, нито телефонни услуги.

В сряда следобед два кабела за пренос на данни, които захранват предимно фирми, все още бяха засегнати от прекъсването, както потвърди говорител на телекома.

Последиците от срива в информационните технологии на „Луфтахнза“ надхвърлят границите на провинция Хесен: пътниците и самолетите са блокирани и във втория център на „Луфтханза“ в Мюнхен. Контролът на въздушното движение там все още не е блокиран. Говорител обаче заяви, че това би било възможно, ако проблемите продължат по-дълго време.