Съюзниците от НАТО се споразумяха за многонационални проекти за складиране на боеприпаси и за наземна противовъздушна отбрана (ПВО).

Това обяви генералният секретар на пактаа Йенс Столтенберг. Той говори след двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки.

Министрите обсъдиха как да увеличат капацитета на отбранителната индустрия и да попълнят складовете си с оръжия и боеприпаси. Военната помощ за Украйна пресушава запасите на съюзниците.

В НАТО ще трябва да увеличат и отбранителните си способности за предстоящите години с оглед на агресивното поведение на Русия, продължаващата заплаха от тероризъм и предизвикателствата, идващи от Китай.

Същевременно се създава Координационно ядро за ключовата подводна инфраструктура, съобщи Столтенберг. То ще бъде оглавено от германския генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вирман.

„Атентатите срещу подводните тръби на „Северен поток“ ни напомни за всички наши уязвимости“, изтъкна генералният секретар.

Ядрото ще координира работата с отбранителната индустрия и ще ускори въвеждането на иновативни технологии.

На предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците ще вземат още решения за ефективно координиране между военните, гражданския и частния сектор с цел гарантиране на сигурността на подводната инфраструктура.

И докато алиансът се адаптира към новите реалности, той се нуждае от необходимите ресурси. Инвестирането в отбраната е изключително важно. Все повече страни членки харчат за целта 2 на сто от своя БВП. Това обаче не трябва да бъде таван, а минимум, каза шефът на Пентагона Лойд Остин.