"Оказахме се първата страна, която повдига въпроса за помощ за Сирия пред Европейската комисия."

Това каза тази сутрин министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на авиобазата „Враждебна“.

"Изпращаме 4,5 тона помощ, самолетът първо ще замине за Ливан, ще кацне в Бейрут, откъдето помощта ще стигне до Дамаск", обясни още вицепремиерът, цитиран от БТА. 

Българската хуманитарна помощ ще бъде транспортирана с военен самолет „Спартан“.  Решението беше прието вчера от Министерския съвет по предложение именно на Демерджиев.

На борда са натоварени 4,5 тона хуманитарна помощ от Българския Червен кръст –  палатки, 1680 одеяла и 504 комплекта спално бельо и др., предоставени от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР. 

Клуб Z напомня, че на 8 февруари той проведе разговор с Янез Ленарчич, европейски комисар по управление на кризи, по време на който беше обсъден този въпрос.

„Уточнихме с него, че ние искаме освен да подпомогнем Турция, да подпомогнем и Сирия. Трудностите със Сирия идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от сирийското правителство“, коментира още Иван Демерджиев. 

По думите му Международната организация на Червения кръст е поела ангажимент от Бейрут помощта да достигне до нуждаещите се.

Ако мисията е успешна, България е готова да изпрати още помощ за засегнатите от земетресението райони, стана известно от думите на министъра.

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция се очаква да се приберат медицинските екипи от Военномедицинската академия, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите в югоизточната ни съседка, пострадала от силното земетресение на 6 февруари.