Президентът на Световната банка Дейвид Малпас обяви в социалните мрежи, че ще се оттегли от поста си през юни - година преди края на мандата му, според устава на организацията. Той не посочва никакви конкретни причини за решението си. Tакива не са представени и от Световната банка. 

Все пак Малпас бе доста противоречив лидер на Световната банка, особено в политическо отношение. Той бе личен избор за кандидат на бившия американски президент Доналд Тръмп и много често be критикуван като човек, който отрича изменението на климата. Или по-скоро - че човешката дейност има общо с него. Именно затова сега редица анализатори смятат, че отношението му към този проблем е "взело" главата на Малпас. 

Миналата година пък Белият дом, вече с Джо Байдън в него, го смъмри след поредната изява на Малпас, в която обяви, че не бил сигурен, че изкопаемите горива имат общо с изменението на климатичните характеристики на Земята. По-късно Малпас бе принуден да се извини за забележката си. 

Финансистът започна своето "царуване" в Световната банка през април на 2019 година, след като прекара известно време в министерството на финансите на САЩ по времето на Тръмп. При обявяването на своята оставка Малпас каза, че се гордее с това, което е постигнал в банката. 

"Финансирането, включително финансирането на проекти за климата, достигна рекордни нива под мое ръководство", държи да подчертае Малпас. 

Mиналия септември за оставката на Малпас призова самият Ал Гор. Според последния Малпас не правел достатъчно, за да помогне на банката да финансира решаването на проблемите с климата и че "е нелепо да има човек, който отрича климатичните промени, за ръководител на Световната банка". 

Малко по-късно Малпас обясни, че било "очевидно", че причинените от човека вредни емисии допринасят за проблемите, но отново отказа да каже, че роля в това имат изкопаемите горива. 

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън благодари на Малпас за службата и каза, че съвсем скоро Вашингтон ще предложи нов човек за ръководител на банката. Америка е най-големият акционер в Световната банка и основен източник на финансиране, затова и на практика те решават кой да я ръководи.