Приблизително 3000 души поддържат връзки с групировката Ислямска държава в Турция, се казва в доклад на турските разузнавателни служби, който предупреждава за опасност от нападения срещу западни обекти и интереси в страната. Докладът е публикуван от в. „Хюриет”.

В него е записано, че е “изпратен червен сигнал до службите за сигурност с предупреждение за възможни нападения срещу посолствата на западни страни от джихадисти от ИД след атаките в Париж, при които загинаха 17 души”.

Западните граждани и инфраструктурите на НАТО също са възможни мишени, твърдят турските разузнавателни служби. Предупрежденията са за възможни бомбени атаки на цялата територия на Турция.

Приблизително 700 турски граждани са се присъединили в Сирия към джихадистите от ИД и това създава риск от атентати в Турция при завръщането им в страната, заяви в четвъртък турският министър на външните работи Мевлют Кавушоглу. Според него страната му е забранила влизането на нейна територия на 7250 заподозрени, че искат да преминат в Сирия, и че 1160 кандидат-джихадисти са били експулсирани.