Осем летища в Германия няма да обработват полети в петък заради стачка на персонала по сигурността. На летищата в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Щутгарт, Дортмунд, Хановер и Бремен стачката трябва да започне рано сутринта в петък и да приключи в събота вечер. В четвъртък профсъюзът „Верди“ призова за предупредителна стачка и на летището в Лайпциг. Там служителите по сигурността на летището трябва да спрат работа от 15:00 ч. в четвъртък до 6:00 ч. в събота.

Предупредителната стачка ще доведе до отмяната на цели 2340 полета във вътрешния и международния въздушен трафик. „Повече от 295 000 пътници се превръщат в играчка на стачната тактика на „Верди", критикуваха от компаниите действията на профсъюза.

След обявяването на предупредителната стачка в петък на летище Франкфурт няма да има редовни пътнически превози, както летището обяви в сряда вечерта. Спешните полети са изключени. Във Франкфурт за петък са били планирани 1005 полета, допълни говорителка на летището. Засегнати са 137 000 пътници. Те с апредупредени да не отиват н алетището, а да се свържат с авиокомпанията си за информация.

Трансферните полети също са засегнати.

В петък редовните полети ще бъдат преустановени и на втория голям център в Германия - летище Мюнхен. Според съобщението всички специални полети, включително полетите за оказване на помощ, полетите за медицински, технически и други спешни случаи, както и полетите за Мюнхенската конференция по сигурността, която започва в петък, са изключени. Първоначално за деня бяха планирани повече от 700 излитания и кацания, заяви говорител на летището.

Поради стачката на летище Хамбург няма да се извършват излитания и кацания от 22:00 ч. в четвъртък до 22:00 ч. в петък. Това се отнася и за алтернативните полети и медицинските полети, съобщи говорител на летището по обяд в сряда.

Летището моли пътниците да не идват на летището. Те са помолени да се свържат със своята авиокомпания. Първоначално летището е очаквало около 32 000 пристигащи и заминаващи пътници за 253 полета в петък.

За да се компенсират отменените полети, по информация на летището се очакват многобройни презаверки за събота и следващите дни. Понастоящем на летище Хамбург в събота са планирани 94 излитания и 90 кацания.