„Всяка отделна страна членка на НАТО подкрепя по някакъв начин военните усилия на Украйна“, отговори на въпрос на Клуб Z зам.-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

Тя даде брифинг за журналисти в Брюксел по повод приближаващата първа годишнина от започването на руската инвазия.

Попитахме я дали би предала някакво послание до държави като България и Унгария, които нямат особено желание да помагат за въоръжаването на Украйна.

„Съюзниците го правият по различен начин. Много страни, бивши членки на Варшавския договор, искат да дарят съветско военно оборудване, което вече не използват. Става дума също така за обучение, за несмъртоносно, но въпреки това изключително важно военно оборудване като зимни военни униформи и обувки, провеждане на медицинско обучение“, допълни Нюланд.

Но бе категорична, че няма да спомене директно какво дават страни като България и Унгария. Тя допълни, че много държави, дълбоко свързани със СССР в миналото, са направили избора си и са застанали на страната на Украйна заради злините и бруталността на войната.

„Не се опитвам да влизам в главата на Владимир Путин и изобщо не искам да бъда там“, отговори Нюланд на въпроса какво според нея ще направи руският президент на втората година от агресията.

Според нея всички виждат, че той е достатъчно арогантен, като си мисли, че ще завладее Украйна и че тя е руска. И ще продължи така.

„По-интересното обаче е дали руският народ ще издържи на това. Вижте колко деца губят руснаците. Загубили са над половината си военна машина. Огромен брой хора напуснаха страната. Какво носи на руснаците войната? Само разрушения, загуба на бъдеще, на икономически и интелектуален потенциал“, изтъкна зам.-държавният секретар.

САЩ ще подкрепят Украйна толкова, колкото е необходимо. Така ще бъде и в подготовката на силите на Киев за следващото настъпление за възвръщане на загубените територии.

„Ако Русия прекрати сраженията, войната може да свърши утре. Но ако Украйна ти спре, тя ще загуби. Решение на Украйна е как и кога да свърши войната“, категорична бе Виктория Нюланд.

Тя говори и за предстоящия нов пакет от санкции срещу Русия, който се окачва да бъде приет около 24 февруари, когато се навършва 1 година от нахлуването. Мерките ще бъдат приети и от ЕС, и от Г-7.

Особено внимание в тях по думите на Нюланд ще бъде отделено на пресичане на възможностите за заобикаляне на санкциите. Руснаците поумняват, посочи тя. И внасят от трети страни всевъзможни стоки, включително електроника, а след това чиповете от тях отиват за войната. Затова ще бъде задълбочен и контролът върху износа.