Организацията на обединените нации моли държавите членки да дадат 1 милиард долара за подпомагане на милионите хора, засегнати от земетресението, което уби повече от 42 000 души в Турция и Сирия, предаде ДПА.

„Днес Организацията на обединените нации отправя хуманитарен призив от 1 милиард долара за народа на Турция, страдащ от най-опустошителните земетресения, удряли страната от един век“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Около 5,2 милиона души се нуждаят от финансиране, което ще подпомогне усилията за подпомагане в областта на продоволствената сигурност, защитата, образованието, водата и подслона, каза той.

„Турция е дом на най-големия брой бежанци в света и показва огромна щедрост към своите сирийски съседи от години“, каза той.

„Сега е моментът светът да подкрепи народа на Турция – точно както те са били солидарни с други, търсещи помощ.“

„Хората страдат и няма време за губене“, каза Гутериш, призовавайки международната общност да финансира „това критично усилие в отговор на едно от най-големите природни бедствия на нашето време“.

Първото земетресение удари на 6 февруари, когато трус с магнитуд 7,7 разлюля югоизточна Турция, последван часове по-късно от втори с магнитуд 7,6.

Повече от 42 000 души са загинали в Турция и Сирия, докато хиляди остават в неизвестност и регионът е до голяма степен опустошен.

Призивът на ООН дойде, след като Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец  увеличи повече от три пъти финансирането си за спешни призиви за Сирия и Турция.

„Бих искал да съобщя, че увеличаваме нашите спешни фондове до 650 милиона швейцарски франка [215 милиона долара] за двете страни, 200 милиона за Сирия и 450 милиона за Турция“, каза генералният секретар на Международната федерация на Червения кръст Джаган Чапагайн пред репортери на международното летище в Бейрут.

Чапагайн, който беше на път за Турция и беше посетил Сирия, каза, че планът първоначално е предвиждал 80 милиона франка за Сирия, но това число е била увеличено до 200 милиона. За Турция преди то беше 120 милиона франка.

Той каза, че настоящата криза, добавяйки към 12-годишната гражданска война в Сирия, ще продължи и след следващите месеци и че нейното въздействие върху хората ще се усети и в по-дълъг период.

По-рано сирийският президент Башар Асад благодари на "братски и приятелски" държави, които застанаха до сирийския народ след опустошителното земетресение.